Constructori amendați cu peste 160.000 de lei pentru „munca la negru”

Constructori amendați cu peste 160.000 de lei pentru „munca la negru”

Patru firme din cele 17 verificate recent de inspectorii muncii practicau „munca la negru”.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad a efectuat în perioada 5 – 7 octombrie, acțiuni de verificare la angajatorii care desfășoară activități în domeniul construcțiilor.

Acțiunea, de tip campanie națională, a vizat în principal identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată și luarea măsurilor care să asigure respectarea de către angajatorii care desfășoară activități în domeniul construcțiilor a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

În cele trei zile, au fost verificați 17 angajatori de pe raza județului Arad, la patru dintre aceștia fiind depistate persoane care prestau activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă.

În total au fost identificate opt persoane care lucrau ,,la negru”, cinci dintre acestea la un singur angajator. Valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat la 162.000 lei, fiind trasate 29 de măsuri de intrare în legalitate.

„Accent a fost pus și pe informarea angajatorilor dar și a lucrătorilor, cu privire la efectele nocive și mai ales consecințele pe care le generează munca fără forme legale, întrucât persoana care lucrează fără a avea încheiat un contract de muncă este lipsită de protecție socială, nu poate să-și revendice drepturile, nu beneficiază de concediu de odihnă, de concediu medical și evident, nu are siguranța plății salariului, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului. În egală măsură, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fără forme legale este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de către acesta și nu mai puțin important, eludarea legii atrage după sine sancțiuni, într-o atare situație, amenda contravențională fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată”, precizează conducerea ITM Arad.

Și în materie de securitate și sănătate în muncă au fost făcute verificări, urmărindu-se și de această dată creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale de protecție a muncii, în special în prevenirea riscului de cădere de la înălțime.

A fost readusă în atenția angajatorilor obligația de a asigura pe șantiere echipamente de muncă corespunzătoare, de a monta sisteme de protecție colectivă (balustrade solide, platforme sau plase de prindere), de a completa și adapta în funcție de evoluția lucrărilor ,,Planul propriu de securitate și sănătate”, lucrătorilor revenindu-le obligația de a folosi echipamentul individual de protecție (bocanci, căști, centuri de ancorare).

De asemenea, angajatorii au fost îndrumați pentru a crea condiții de natură să stimuleze lucrătorii cu privire la participarea cât mai activă la procesul de însușire a legislației specifice domeniului construcții, rezultatul scontat fiind creșterea nivelului de securitate la locul de muncă astfel încât la sfârșitul programului de lucru să nu se înregistreze nici un accident de muncă.

FOTO: ITM Arad

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.