Construirea noului sediu al Palatului Copiilor, o poveste fără sfârșit. De 13 ani…

Construirea noului sediu al Palatului Copiilor, o poveste fără sfârșit. De 13 ani…

Liberalii arădeni anunță că au fost deblocate lucrările la noul sediu al Palatului Copiilor, a cărui poveste începută în urmă cu 13 ani pare să nu mai aibă sfârșit.

Deputatul liberal Sergiu Bâlcea ne anunță cu surle și târmbițe că „Aradul beneficiază de investiții, prin parteneriatul dintre Guvernul PNL și administrația locală”. Potrivit acestuia, „o parte dintre proiectele blocate în timpul guvernării PSD au fost repornite odată cu guvernarea liberală, un astfel de proiect este construcția Palatului Copiilor”.

„A fost aprobată modificarea indicatorilor tehnico-economici și suplimentarea fondurilor pentru investiții. Guvernul va aproba o rectificare bugetară și va suplimenta sumele alocate pentru Palatul Copiilor cu 4 milioane de lei. Până atunci, sunt sume disponibile pentru continuarea lucrărilor. Ne dorim realizarea Palatului Copiilor, o instituție tradițională pentru activități extrașcolare și punerea în valoare a talentului artistic, tehnic al copiilor noștri. Susțin în calitate de deputat realizarea cu succes a acestui obiectiv”, informează deputatul PNL Sergiu Bîlcea.

O veste bună, dacă ținem seama că de aproape doi ani nimeni nu a mai spus nimic de soarta noului sediu al Palatului Copiilor. La sfârșitul lunii noiembrie 2019, un alt liberal, mai exact șeful Inspectoratului Școlar Județean Arad Marius Gondor, anunța că „noua clădire a Palatului Copiilor din Arad, aflată în prezent în construcție, va primi o finanțare suplimentară de 3 milioane de lei”. Acesta preciza atunci că suma a fost pusă la dispoziție de Ministerul Educației și Cercetării, din fondul de rezervă al instituției, în urma unei solicitări făcute de inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Arad.

„Suplimentarea de fonduri vine în contextul în care, în ultima perioadă, au apărut speculații în spațiul public privind o eventuală mutare a Palatului Copiilor din actualul sediu, situat pe Bulevardul Revoluției, pentru care Ministerul Educației și Cercetării plătește o chirie lunară de 10 354 de lei (aproximativ 2.200 de euro).  Anul acesta obiectivul a fost finanțat cu 1,5 milioane de lei, la care s-au mai adăugat 1,8 milioane de lei, în urma unei rectificări bugetare în luna august. Vom face tot posibilul, în perioada următoare, să finalizăm construcția noului Palat al Copiilor din Arad! A fost un proiect pe care l-am demarat în mandatul meu trecut când m-am aflat la conducerea ISJ Arad și mi-ar fi plăcut să îl avem deja gata demult. Nu avem nici un motiv să ne mutăm altundeva, decât în noua clădire și ne vom strădui să obținem sprijin în continuare pentru terminarea construcției cât mai repede”, declara la sfârșitul lui 2019 Marius Gondor.

Tot acesta a mai adăugat atunci: „Palatul trebuia terminat primul! Încă de la demararea proiectului, în urmă cu mai bine de 10 ani, am subliniat importanța finalizării acestei construcții! În prezent, activitatea Palatului Copiilor se desfășoară într-o clădire veche, de mai bine de 100 de ani. Nu înțeleg de ce s-a insistat să fie terminată clădirea ISJ, în timp ce șantierul Palatului Copiilor a fost abandonat mai mulți ani la rând”.

Amplasat în Parcul Pădurice, pe locul fostului kartodrom, noul Palat al Copiilor face parte dintr-un proiect demarat în 2008, care prevedea și construirea noului sediu al Inspectoratului Școlar Arad. De-a lungul anilor, deși proiectul a fost unul comun, banii au fost alocați doar pentru construcția clădirii de birouri a Inspectoratului, care în prezent este funcțională, și abia din 2017 încoace s-a reluat finanțarea pentru Palatul Copiilor.

Estimările făcute la finele lui 2019 arătau că, pentru terminarea Palatului Copiilor, mai erau necesare aproximativ 10 milioane de lei, din care 600 de mii de lei reprezintau (la acea vreme) dotările pentru funcționarea claselor.

Anual, 2000 de copii se înscriu la cercurile Palatului, care își desfășoară în prezent activitatea în spații ce totalizează puțin peste 2000 de mp. Noul Palat al Copiilor din Parcul Pădurice urmează să aibă o suprafață utilă de 4681 de mp, mai mult decât dublu față de cel disponibil în prezent în vechiul Palat Andreny.

Rămâne de văzut când va fi finalizat acest proiect, demarat în urmă cu 13 ani.

  1. […] post Construirea noului sediu al Palatului Copiilor, o poveste fără sfârșit. De 13 ani… appeared first on […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.