Covăsânţul va găzdui „Festivalul Românilor de Pretutindeni”

Covăsânţul va găzdui „Festivalul Românilor de Pretutindeni”

Parohia Ortodoxă Covăsînţ şi Asociaţia Păstrătorii Tradiţiilor Româneşti organizează în data de 21 august cea de-a VII-a ediţie a „Festivalului Românilor de Pretutindeni”.
Evenimentul se va desfăşura la „Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti” de la Covăsînţ începând de la ora 16.
Participanţii vor fi grupuri de români nativi din diaspora: Serbia – Vale Timocului și Banatul Istoric, Bulgaria – Timocul de Est, Republica Moldova – Chişinău, Ucraina – Cernăuți, Ungaria şi Formaţia de Dansuri Populare „Păstrătorii Tradiţiilor Românești” ai Parohiei Ortodoxe Covăsînţ.
Duminică 21 august toţi invitaţii vor participa la Sfânta Liturghie oficiată de preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Române din Covăsînț, Blaj Mihai Octavian.
La ora 16 va avea loc parada portului popular cu plecare din faţa bisericii ortodoxe până la tabără, unde va începe spectacolul propriu-zis.
Invitații de onoare sunt interpreții de muzică populară Tudor Furdui Iancu și Ovidiu Homorodean acompaniați de Ansamblul «Rapsozii Zarandului» conduși de taragotistul Petrică Pașca.
Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Consiliului Judeţean Arad, Centrului Cultural Judeţean Arad şi Arhiepiscopiei Aradului.
Evenimentul, ajuns la a șaptea ediție se dorește a fi în continuare un prilej de întâlnire de credință strămoșească împletită cu tradițiile culturale autentice românești ale fraților în care bate aceeași inimă de român, sentimente care de secole nu pot fi despărțite de nicio graniță și care trebuie păstrate și transmise generațiilor următoare în pofida unor tendințe care încercă să dilueze sentimentul de identitate națională.
Legăturile de suflet se creează între frații români și prin faptul că oaspeții veniți de la sute, iar unii de la mii de kilometrii depărtare sunt cazați cu drag în casele covăsînțenilor, pe perioada  șederii lor aici, prilej de prezentare prin viu grai a problemelor de care au parte, precum și identificarea metodelor de sprijin reciproc pentru păstrarea credinței strămoșești și a identității naționale în spațiul în care viețuiesc.
Aceste întâlniri periodice au creat relații trainice între locuitorii din Covăsînț și românii din diaspora, concretizate prin dansurile populare comune învățate și prin invitațiile și participările covăsînțenilor și a locuitorilor din împrejurimi la evenimentele religioase și culturale care se desfășoară în regiunile din care provin.
În edițiile anterioare scopul a fot atins, participanții declarând: „pentru o zi Covăsînțul a devenit Capitala românilor de pretutindeni” (Marius Ciprian Pop), sau: ” Credeam că am intrat într-o ţară de vis, că e prea frumos ca să fie din domeniul realităţii. Până acum această denumire geografică nu ne spunea nimic, dar din luna iulie a acestui an (2015 n.a.) localitatea Covasânţ din judeţul Arad ne este cel mai drag punct de pe harta României”( Victoria COSTINEAN, conducătoarea ansamblului model etnofolcloric „Izvoraş”, Lucrător Emerit al Culturii din Ucraina).

Afis Festiva Romani 2016

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.