Cresc SALARIILE în SĂNĂTATE: Majorări de până la 287%

Cresc SALARIILE în SĂNĂTATE: Majorări de până la 287%

Salariile cadrelor medicale cresc anul acesta, aplicându-se majorări de până la 287%.

Creşterile salariale prevăzute de Legea nr.153/2017, privind salarizarea personalului medical din fonduri publice, se aplică în două etape. Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariile brute  ale personalului medical au crescut cu  25% faţă de nivelul acordat în luna decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate în plată la 31 decembrie 2017.

Începând cu data de 1 martie, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022.

În acest context, începând cu data de 1 martie 2018, salariile brute de bază a  medicilor şi asistenţilor medicali vor crește față de luna ianuarie 2018, cu procente cuprinse între 70% și 172%.

Exemple de creșteri salariale nete, la care se vor  adăuga sporurile, gărzile și contravaloarea indemnizației de hrană:

 

„Dacă salariile personalului medical vor ajunge în foarte scurt timp la nivelul altor state dezvoltate din UE, trebuie să oferim și servicii medicale la nivel european. Sunt convinsă că nu este doar așteptarea mea, ci a tuturor pacienților care au nevoie de un act medical de calitate atunci când ajung la spital”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Alte exemple de creșteri ale salariilor brute de bază:

– medic rezident anul III unităţi sanitare clinice: 103% ( 8.343 lei)

– medic primar, anatomie patologică şi medicină legală: 71% ( 20.234 lei)

– medic rezident anul I, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI: 106% ( 7.098 lei)

– asistent medical, studii superioare, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI : 67% ( 5.545 lei)

– medic primar, unităţi sanitare neclinice : 172% ( 15.254 lei)

– asistent medical PL, unităţi sanitare neclinice : 70% ( 4.794 lei)

De asemenea, medicii rezidenți, în funcție de specialitate și gradul de pregătire, vor beneficia de creșteri ale salariului de bază ( nete)  între 151% și 287%.

Eșalonat, pâna in anul 2022, vor beneficia de cresteri salariale si alte categorii de personal sanitar, ca de exemplu:

SALARIU BRUT:

– infirmieră din unităţi sanitare neclinice : 145% ( 4.420 lei)

– ambulanţieri : 99%  ( 5.143 lei)

– logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social, din unităţi clinice : 82% (5.303 lei)

Conform legii salarizării, se acordă o creștere de 25 % a salariului brut, ca acesta să nu depășească nivelul stabilit de lege pentru anul 2022.

Abordarea unitară a legii salarizări pe fiecare domeniu de activitate a determinat unele ajustări ale salariilor. Astfel, salariile au fost ajustate, în plus sau în minus, astfel încât să se încadreze în grila de salarizare prevăzută de legea în vigoare.

De exemplu, în anul 2016, salariile farmaciștilor au  fost aduse la nivelul salariilor medicilor, iar pentru a ajunge la nivelul de salarizare prevăzut de lege, s-au aplicat măriri ale salariului brut în procent mai mic de 25 %.

De asemenea, legea salarizării impune alinierea din punct de vedere al salarizării pentru funcții similare ocupate în instituțiile statului, cum este cazul funcțiilor de conducere din cadrul Ministerului Sănătății și serviciilepublice deconcentrate ale ministerului.

În situațiile în care salariile au înregistrat creșteri importante până la momentul iulie 2017, datorită unor acte normative care au acordat creșteri salariale pentru anumite segmente, s-au creat departajari artificiale între aceleași funcții ocupate în același tip de unități. Este cazul direcțiilor de sănătate publică, unde veniturile erau mult mai mari decât ale celor care ocupă funcții similare în serviciile publice deconcentrate ale celorlalte ministere.

Biologii, biochimiștii și fizicienii din cadrulirecțiilor de sănătate publică au beneficiat de o  creștere a salarilor în ianuarie 2017, când au fost echivalați la nivelul a 75% din salarile personalului de la CNAS

Exemple creșteri salariale în luna ianuarie 2017:

Asistent principal studii superioare – 86%

Biolog, chimist, biochimist, fizican  principal – 74%

Biolog, chimist, biochimist, fizican  specialist – 90%

De asemenea, de creștere salarială cu 84% au  beneficiat, în ianuarie 2017, și psihologii principali din cadrul direcțiilor de sănătate publică.

Funcţiile publice de conducere de conducere din cadrul direcțiilor de sănătate publică  (director executiv, director executiv adjunct) vor fi aliniate cu funcțiile similare de la nivelul  celorlalte ministere.

În contextul alinierii veniturilor salariale la nivelul anului 2022, s-au operat ajustări ale veniturilor și în cadrul  aparatului central pentru persoanele care ocupă funcţii de conducere din categoria înalţilor funcţionari publici, funcţii publice de conducere de director general, director şi adjuncţii acestora şi şef birou.

În cazul consilierilor încadrați în cabinetele demnitarilor, pentru că veniturile acestora depășeau cu mult veniturile celor încadrați în posturi similare la alte ministere, s-au operat modificări în grila salarială, astfel încât nivelul de salarizare să fie același în toate  instituțiile din aparatul central:

decembrie 2017/venit net        ianuarie 2018/venit net

Consilier cabinet 9.419 lei                             5.735 lei

„Facem precizarea că regulamentul de sporuri pentru personalul din sistemul sanitar este în dezbatere și vor avea loc întâlniri cu reprezentanții confederațiilor sindicale reprezentative la sediul Ministerului Sănătății. Acest regulament va fi produsul unor consultări reale, înainte să fie înaintat Guvernului în vedera aprobării. Beneneficiarii acestui regulament vor fi cadrele medicale. Pentru personalul TESA și muncitori există reglementare distinctă, aprobată prin hotărâre de guvern, care nu se aplică în anul 2018, când categoriile beneficiare vor încasa cuantumul sporului avut în decembrie majorat cu 25%”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătății.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.