Detectoarele de gaze, OBLIGATORII la bloc?!

Detectoarele de gaze, OBLIGATORII la bloc?!

Chiar dacă nu aveţi centrală proprie și locuiți la bloc s-ar putea să fiţi obligat să vă instalaţi detector de gaze.

Dacă aveţi în locuinţa orice aparat care consumă gaze – un aragaz, spre exemplu – și care este amplasat într-o încăpere cu geam termopan sau pur şi simplu gros, trebuie să vă instalaţi un detector cu electrovalvă. Un asemenea dispozitiv poate costa şi sub 100 de lei, dar trebuie să luaţi în considerare şi preţul instalării – în jur de 300 de lei.

„Normele tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale”, în vigoare încă din 2009, prevăd că în cazul în care „geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limită de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4 ) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi”, potrivit ANRE.

Pentru nerespectarea acestor norme, amenzile merg de la 2.000 la 4.000 de lei. De asemenea, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiilor care folosesc gaze, firma care face verificările sau reviziile tehnice poate opri gazele parţial sau chiar total.

ANRE precizează şi că „montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situaţia în care operatorul economici autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.