Dominic Don, cel mai tânăr ghid al Aradului

Dominic Don, cel mai tânăr ghid al Aradului

Dominic Don are 15 ani, este pasionat de istorie, de Arad și de orgi.

La începutul lunii august, Dominic a fost protagonistul unui tur inedit organizat de Asociația „Turism Alternativ” prin proiectul „Arad Free Tours” și anume „Orgile Aradului”, un eveniment care a strâns peste 250 de participanți, un număr record pentru Arad.

„Dominic este un copil deosebit, cu preocupări și interese puțin mai neobișnuite pentru cineva de vârsta lui. El a venit inițial la tururile noastre ca simplu participant, și curios fiind din fire și vorbăreț nu a durat mult până ne-am împrietenit, iar după o vreme a venit cu propunerea de a organiza chiar el un tur legat de orgile din orașul nostru. Am fost puțin sceptic la început, dar insistența și pasiune lui Dominic ne-au determinat să luăm în considerare un asemenea tur. Am apelat la mai vechea noastră cunoștință organista Henriette Nagy, am contactat reprezentanții de la Filarmonică, Sinagoga Neologă, Biserica Reformată și Biserica Catolică și a ieșit un tur inedit, cu 4 mini-concerte de orgă și un copil pasionat care a uimit audiența. Ne propunem și pe viitor ca și până acum să organizăm evenimente inedite pentru arădeni și numai, și ne bucurăm că am reușit să coagulăm în jurul asociației noastre tineri pasionați și inteligenți, care împreună pot face lucruri frumoase pentru comunitatea noastră și pentru turismul din Arad.”, declară Mario Csipai, președintele Asociației „Turism Alternativ”.

Dominic este născut la 10 martie 2008 și la momentul turului a avut 15 ani, 4 luni și 27 de zile, ceea ce îl face în prezent cel mai tânăr ghid al Aradului. A absolvit Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” iar de la toamnă începe clasa a 9-a la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad.

Dominic spune despre orgi că „sunt niște instrumente foarte complexe, iar înainte să se inventeze calculatorul, orgile erau cele mai complexe mecanisme făcute de om” iar pasiunea lui pentru orgi a venit odată ce a început să frecventeze Biserica Catolică Sf. Anton de Padova, care are cea mai mare orgă bisericească din județ, și de atunci a început să citească și să se documenteze despre aceste instrumente foarte complexe și speciale.

Zece ani de pasiune pentru Arad!

Din 2013, voluntarii „Arad Free Tours” promovează orașul și județul Arad în rândul turiștilor care vizitează această zonă, prin organizarea de tururi ghidate gratuit. Tot de 10 ani și tot din pasiune pentru Arad, proiectul Asociației „Turism Alternativ” promovează valorile culturale și istoria orașului atât turiștilor cât și arădenilor, fie prin ateliere și activități cu cei mici, fie prin tururi tematice organizate periodic dar și la cerere. Totul pe bază de voluntariat, din pasiune pentru Arad!

Srusă foto: Asociația „Turism Alternativ”

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.