Eroii români, comemoraţi la Debrecen și Hajdúböszörmeny, în Ungaria (FOTO)

Eroii români, comemoraţi la Debrecen și Hajdúböszörmeny, în Ungaria (FOTO)

Consulatul General al României la Gyula (Ungaria) a marcat, prin manifestări diverse, „Ziua Eroilor”.

Astfel, în data de 8 iunie 2016, Consulatul General al României a organizat, cu ocazia “Zilei Eroilor”,  în locaţii din cadrul circumpscripţiei consulare de care răspunde, ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români. Manifestările au inclus slujbe religioase şi depuneri de coroane de flori. Asistenţa religioasă a fost asigurată de părintele Ionuţ Negrău, preot misionar la Săcal-Ungaria (judeţul Hajdu-Bihar), delegat al PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria,

În oraşul Debrecen, care este reşedinţa judeţului Hajdu-Bihar, au fost depuse coroane la monumentul ostaşului român, denumit în limbaj popular „Fecioara albă”, monument aflat în Piaţa Bocskai, din centrul municipiului, la care a participat – în calitate de reprezentant al Primăriei Debrecen – dr. Fauszt Zoltan, secretar adjunct al primăriei, care a depus o coroană comemorativă. În continuare, la cimitirul municipal din Debrecen, la „Monumentul ostaşului român căzut la datorie”, situat în „sectorul românesc” al cimitirului, au fost depuse coroane și s-a ţinut un moment de reculegere.

Ulterior, delegaţia Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în oraşul Hajdúböszörmeny, unde a fost primită de viceprimarul Sores Istvan. Aici, la ceremonia desfăşurată în „Cimitirul soldatului român”, au participat și reprezentanţi ai autorităţilor locale și au fost depuse coroane la ambele monumente aflate în aceeaşi incintă.

Întâlnire și discuții cu oficiali maghiari

Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a fost primit marţi, 7 iunie 2018, de Laszlo Papp, primarul oraşului Debrecen, la sediul Primăriei Debrecen. În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali au abordat subiecte ce ţin de comunitatea etnică românească din oraş, care este centrul administrativ al judeţului Hajdu-Bihar. Cei doi oficiali au discutat despre oportunitatea accesării de fonduri transfrontaliere în cadrul axei  RO-HU 2014-2020.

De asemenea, la sediul Parchetului Judeţean Hajdu-Bihar, consulul general Florin Vasiloni a fost primit de dr. Edit Pocsai, prim-procuror. Cei doi oficiali au discutat aspecte legate de relaţiile între organele judiciare din România şi Ungaria, infracționalitatea transfrontalieră, precum şi alte chestiuni specifice.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.