Festivalul de film documentar fARAD a ajuns la final

Festivalul de film documentar fARAD a ajuns la final

Cea de-a doua ediție a festivalulului de film documentar, hibrid și experimental fARAD s-a încheiat cu succes duminică, 18 octombrie, cu o proiecție specială a capodoperei clasice mute a lui Dziga Vertov, Omul cu camera de filmat, prezentată cu acompaniament live făcut de DJ Dubase, al cărui palmares include proiecții similare la Music on Film/Film on Music în Praga, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) etc.

În acest an, fARAD-ul s-a extins de la două la patru zile și a prezentat publicului arădean filme câștigătoare de Oscar (CITIZENFOUR) sau nominalizate la Oscar (VIRUNGA), premiate la Sundance (PRIMARUL CHINEZ) sau la Berlin (SECRETUL NASTURELUI DE SIDEF), și prezentate la Cannes (AMY) sau la Sarajevo (DRIFTER). Programul a inclus și o recentă producție românească (BONDOC), care tocmai a avut premiera la TIFF în vara aceasta.

fARAD 2 photo Ciprian Hord-Avangarda Crepusculara 3

În jur de 1.500 de spectatori au venit la cele nouă proiecții desfășurate și în acest an la Cinematograful Arta, redeschis anul trecut cu prilejul primei ediții a fARAD-ului.

farad2

Două evenimente conexe la KF, ZONA fARAD și deja tradiționala întâlnire a tinerilor documentariști locali reuniți sub numele ATELIER fARAD, au dat o dimensiune practică discuțiilor despre identitatea locală și internațională a festivalului și despre planurile de viitor ale creatorilor de documentar din Arad. Proiectele inițiate în cadrul cadrul Atelierului fARAD în ultimul an vor fi prezentate la Cinema ARTA pe 24 octombrie la ora 18:00.

IMG_6208

Succesul la public al festivalului face ca ediția a treia a fARAD-ului să fie deja în pregătire pentru toamna lui 2016, împreună cu alte proiecții la Cinema Arta în cursul anului.

Un festival original în peisajul naţional, a cărui identitate se inspiră din poziţia de frontieră a Aradului, fARAD prezintă filme documentare, hibride şi experimentale, FILME CONECTATE LA REALITATE, și explorează diverse forme cinematografice de reprezentare a realităţii şi modalităţi de a transcende limitele şi graniţele, formale sau naţionale.

farad

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.