Francez ACUZAT că a desfăşurat activităţi de propagandă islamică extremistă, EXPULZAT din România. Avea legături cu asasinii de la Charlie Hebdo?

Francez ACUZAT că a desfăşurat activităţi de propagandă islamică extremistă, EXPULZAT din România. Avea legături cu asasinii de la Charlie Hebdo?

Serviciul Român de Informaţii a depistat în România şapte străini radicalizaţi, care au fost expulzaţi din ţara noastră, fiind consideraţi periculoşi. Din cei şapte, şase sunt francezi şi lucrau la o societate ce avea afaceri cu carne la Satu Mare.

Potrivit unor surse citate de Digi 24, aceștia ar fi avut legături cu asasinii care au comis atacul terorist din ianuarie de la redacția revistei satirice franceze Charlie Hebdo.

Unul dintre cei expulzaţi, în vârstă de 36 de ani, locuieşte lângă Paris, la Soissons, oraş cu o comunitate de peste 3.000 de musulmani. El a declarat pentru Digi24 că a crezut că poliţia îi face o glumă proastă când i-a cerut să părăsească România, pentru că, susţine el, nu a avut activităţi subversive.

Bărbatul a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj şi, din 2013, conduce o afacere în Satu Mare. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a decis să îi interzică să intre sau să stea în România timp de şapte ani.

Bărbatul este administratorul unei singure societăţi, cu sediul în Satu Mare. Activitatea principală a companiei este procesarea cărnii de pasăre. Produsele sacrificate conform preceptelor islamice, erau destinate comunităţilor musulmane.

La această societate lucrau și ceilalţi cinci cetăţeni francezi care au fost declaraţi indezirabili pe perioade cuprinse între trei şi şapte ani şi expulzaţi în acelaşi dosar.

„Am fost foarte surprins. În toţi aceşti ani, am avut mereu bune relaţii cu serviciile administrative, pentru că am legături cu serviciile administrative din România şi cu oamenii, cu poporul. Totul s-a desfăşurat foarte bine. N-am avut niciodată o problemă cu nimeni acolo”, a declarat francezul radicalizat pentru Digi24.

Acesta a postat pe contul său de Facebook, de-a lungul timpului, mai multe materiale religioase cu diferiţi lideri ai comunităţilor musulmane. La poza profilului său apare inscripţia de pe steagul grupării teroriste Statul Islamic, „Mohamed este mesagerul Domnului”. Potrivit anchetatorilor, bărbatul şi ceilalţi cinci lucrători de la Satu Mare sunt acuzaţi că „au desfăşurat pe teritoriul României activităţi de propagandă islamică extremistă”.

Totul ar fi fost coordonat de către un lider musulman care i-ar fi îndoctrinat, prin prelegeri ţinute la Satu Mare.

Serviciul Român de Informaţii a monitorizat grupul din 2013. „Concret, membrii grupului, afiliaţi ideologiilor radicale promovate de organizaţiile teroriste Statul Islamic şi Al-Qaeda, au fost stabiliţi în contact cu exponenţi/susţinători ai cauzei organizaţiilor menţionate şi au desfăşurat pe teritoriul României activităţi de propagandă islamică extremistă (de orientare jihadistă), radicalizare, recrutare ideologică, recrutare pentru pregătire religioasă/militară în zone de conflict afectate de fenomenul terorist”, potrivit unui comunicat al SRI.

La sfârşitul lunii martie, un oficial din Serviciul Român de Informaţii a admis că știe de existența câtorva foşti rezidenţi în România care au ajuns să lupte alături de gruparea extremistă Statul Islamic.

Foto: betanews.com

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.