Înșelăciune de aproape 20.000 de lei. Cum a fost păcălită o arădeancă

Înșelăciune de aproape 20.000 de lei. Cum a fost păcălită o arădeancă

Metoda „Accidentul” continuă să facă victime, o femeie din Arad fiind păcălită să plătească aproape 20.000 de lei.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au identificat un bărbat, bănuit de înșelăciune prin metoda „Accidentul”. Potrivit oamenilor legii, bărbatul în vârstă de 38 de ani, din județul Caraș-Severin, la data de 21 septembrie 2018, ar fi contactat telefonic o femeie din municipiu Arad, spunându-i că este fiul ei și că ar fi fost implicat într-un eveniment rutier, iar pentru plata spitalizării ar avea nevoie de o sumă mare de bani.

De asemenea, bărbatul ar fi instruit femeia să predea suma de bani unei terțe persoane, cu care aceasta s-a întâlnit în fața casei în care locuiește. Femeia, în etate și cu probleme de vedere și auz, i-a înmânat bărbatului suma de 18.800 de lei.

La scurt timp după cele întâmplate, fiul persoanei vătămate a luat legătura cu mama sa, și după ce a luat la cunoștință despre cele întâmplate, a sesizat poliția.

„În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglemantată de Codul de Procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, precizează reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Recomandări pentru prevenirea înșelăciunilor

Anunțați imediat poliția în cazul în care primiți telefoane sau mesaje prin care vi se solicită să trimiteți bani pentru a ajuta o rudă implicată într-un accident rutier, pentru a intra în posesia unui premiu, ori pentru a beneficia de un serviciu la un preț prea bun ca să fie adevărat.

Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecaţi în străinătate ori mutaţi în alte localităţi din ţară. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix.

Autorii contactează telefonic victimele şi, prin folosirea unor calităţi mincinoase (fiul sau fiica victimei, angajat al unei instituții publice, specialist în științe juridice, prieten) le comunică acestora că ruda a comis un accident rutier sau este victima unui accident, iar pentru a scăpa de urmărirea penală sau pentru spitalizare trebuie să depună o sumă de bani în lei sau valută într-un anumit cont bancar sau să înmâneze o sumă de bani unei terțe persoane care se deplasează la o locație stabilită.

Victimele, sub şocul de moment, nu au posibilitatea de a verifica situația, fiind ţinute în mod constant la telefon şi, speriate de eventualele consecinţe juridice care s-ar putea răsfrânge asupra rudei, plătesc respectiva sumă de bani sau o mare parte a acesteia în contul indicat de autori. Mai nou, victima este ţinută la telefon sau îndrumată într-un loc anume, unde se întâlneşte cu alte persoane, cărora le înmânează banii.

Povestea poate varia: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi, cu acelaşi scop, ,,persoanei oficiale” care a dat telefonul.

Metoda ,,Accidentul” se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani. În cazul în care sunt comise mai multe fapte, se aplică regulile concursului de infracțiuni, pedepsele crescând.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.