Inspectorii muncii arădeni verifică comercianții de petarde și articole pirotehnice

Inspectorii muncii arădeni verifică comercianții de petarde și articole pirotehnice

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad a început acțiunile de control la comercianții de petarde și articole pirotehnice.

Apropierea sărbătorilor de iarnă a repus pe agenda inspectorilor de muncă din Arad acțiunile de verificare a modului în care sunt respectate dispozițiile legale cu privire la deținerea, transportul, manipularea, depozitarea sau comercializarea articolelor pirotehnice, de către agenții economici care desfășoară astfel de activități.

Și anul acesta, acţiunea este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori în țară şi străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale şi uneori chiar pierderi de vieți omenești.

Un alt motiv care a determinat demararea acestei acțiuni este și faptul că îndeosebi, de sărbători, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii și tineri, mai ales de cei care au vârsta sub 18 ani.

Controalele, aflate în plină desfășurare, vizează în special aspecte cu privire la modul de depozitare și manipulare, la modul de etichetare a acestor produse, inclusiv dacă au inscripționate în limba română instrucțiuni de utilizare, categoria din care fac parte, termenul de garanție precum și pericolele pe care le poate genera păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor neconformă.

„Atragem din nou atenția tuturor factorilor implicați, că nerespectarea dispozițiilor legale în materie poate atrage atât răspunderea contravențională cât și răspunderea penală a celor vinovați. Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate doar de către pirotehnicieni. De asemenea, amenzile de care sunt pasibili cei care încalcă legea sunt cuprinse între 1000 lei și 7500 lei, în cazul contravenienților persoane juridice limitele minime și maxime ale amenzilor majorându-se cu 100%”, precizează conducerea ITM Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.