Istorici din țară și din străinătate vin la Arad cu ocazia unei importante conferințe

Istorici din țară și din străinătate vin la Arad cu ocazia unei importante conferințe

Conferința științifică națională intitulată „Turneul generalului Berthelot în Transilvania și Banat la sfârșitul anului 1918 și începutul anului 1919“ va avea loc în 15 și 16 noiembrie 2019, în municipiul Arad, în prezența a numeroși istorici din țară și din străinătate.

La conferință se vor prezenta comunicări în plen și vor fi lansate volume dedicate situației istorico-politice din anul 1919, după Marea Unire de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Printre invitați se află prof.univ.dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității „Babeș Bolyai“ din Cluj Napoca, membru corespondent al Academiei Române, director al Institului de istorie „George Barițiu“ al Academiei Române, prof. H.C. Josef Wolf de la Institutul de Studii Regionale a Șvabilor Dunăreni din Tubingen, prof.univ.dr. Dumitru Preda, fost ambasador al României în Republica Cuba, prof.univ.dr.emerit Ion Zainea de la Universitatea din Oradea, porf.univ. dr. Mihai Drecin de la Universitatea din Oradea.

Conferința va începe vineri, 15 noiembrie 2019, de la ora 16.00, în sala Regele Ferdinand din Palatul Administrativ unde va avea loc un moment de reconstituire istorică intitulat „Sosirea generalului Berthelot la Arad după 100 de ani“.

Momentul va fi pus în scenă de reprezentați ai Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“, filiala Constanța, care vor prezenta ceremonialul militar, în costume de epocă.

Apoi, conferința va avea două sesiuni în plen, una vineri, 15 noiembrie 2019, în sala Regele Ferdinand și una sâmbătă, 16 noiembrie 2019, în sala Regina Maria.

Ioan Bolovan va prezenta dezbaterea cu tema „Comunicare și diplomație în turneul prin Transilvania al generalului Berthelot (1918-1919)“.

Vor mai conferenția Stelean – Ioan Boia – Generalul Henri Mathias Berthelot și românii în istoriografia românească, Ion Traia – Planul generalului Berthelot după încheierea primei misiuni franceze în România, Vasile Dudaș – Manifestația organizată în seara zilei de 26 decembrie 1918, în gara orașului Lugoj, prilejuită de sosirea generalului Henri Mathias Berthelot, cu ocazia turneului întreprins în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, Corneliu Pădurean – Violențele de la Arad din ziua de 29 decembrie 1918.

Vineri, în prima zi a conferinței, vor avea loc două lansări de carte: Dumitru Preda, „Sub semnul Marii Uniri. Campaniile armatei române pentru întregirea țării 1916-1920“, București, Editura Academiei Române, Editura Militară, 2019. și Dumitru Preda (coord.), Ioan Chiper și Alexandru Ghișa, „România la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920, vol. 1. (1 Decembrie 1918- 28 iunie 1919)“, ediția a II-a revăzută, București, Editura Semne, 2019.

Generalul Henri Mathias Berthelot (1861-1931), ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1926, a fost șeful Misiunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial și a avut o contribuție esențială în refacerea și reorganizarea armatei române.

A fost consilier strategic al Regelui Ferdinand și s-a implicat în susţinerea diplomatică și militară a cauzei românești. În semn de recunoștință, generalul Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincții ale statului român și a fost declarat cetățean de onoare al României.

Cu această conferință națională științifică, Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad încep manifestările dedicate Zilei Naționale a României, care vor mai cuprinde un concert simfonic festiv, un concert extraordinar de muzică populară, un concert de muzică ușoară și două evenimente pentru copii, care vor fi organizate la Cinematograful „Solidaritatea“ din cartierul Gai și la Cinematograful din Grădiște.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.