LACUL GHIOROC – „sămânță de SCANDAL” în Consiliul Judeţean. S-a ajuns la REPLICI TĂIOASE

LACUL GHIOROC – „sămânță de SCANDAL” în Consiliul Judeţean. S-a ajuns la REPLICI TĂIOASE

Schimb de replici tăioase, în ședința Consiliului Județean, pe tema lacului de la Ghioroc. În prezent, plaja este neamenajată şi neautorizată sanitar, dar autoritățile doresc să cheltuie acolo peste 800.000 de lei.

Lacul Ghioroc a rezultat ca urmare a extracţiei de balast, înainte de 1989. Luciul de apă este de aproximativ 63 ha şi se află în totalitate în proprietatea Consiliului Local Ghioroc.

Potrivit autorităţilor, anul trecut, în sezonul estival, locul a fost frecventat de peste 10.000 de persoane, în special la sfârşit de săptămână. Din acest motiv, conducerea Consiliul Județean Arad (CJA) a propus susținerea Ghiorocului ca stațiune de interes local, prin investiții substanțiale făcute în acest sens.

Cristian Ilie Ispravnic, consilier județean al PSD, și-a exprimat explicit dezacodrul, în cadrul ședinței extraordinare a CJA, care a avut loc astăzi, la sediul instituției. Principalul motiv invocat a fost acela al conținutului ridicat de nitriți și nitrați din lac. Totodată, consideră că suma de 400.000 de lei, necesară construcției unei parcări, ar fi o cheltuială incorectă față de alte primării din județ. Faptul că, în prezent, în localitate, nu există canalizare, locuitorii având, cel mult, fose septice (pristere) ar fi un alt motiv pentru dezacordul votării investițiilor, propunându-se chiar îmbunătățirea unor stațiuni deja existente: Lipova și Moneasa.

Claudia Boghicevici, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, cea care a și propus susținerea Ghiorocului ca stațiune de interes local, a adus câteva contraargumente:

  • prezența pe plajă a peste 10.000 de turiști în cursul sezonului estival trecut, în condițiile în care nu exista nici o infrastructură/amenajare;
  • se vor face analize de specialitate în ceea ce privește apa din lac, dar aceasta nu se dorește una pentru scăldat, neapărat, existând și alte forme de exploatare, exemplificând ski-ul nautic;
  • au existat discuții prealabile cu Ministerul Turismului, vineri a fost trimis un Master Plan al dezvoltării turismului din județul Arad, iar Ghiorocul este una dintre localitățile avute în atenție, dar nu și singura.

Celălat vicepreședinte al CJA, Sergiu Bîlcea, a precizat că „dacă discutăm despre infrastructură, asistența tehnică pentru studiu de fezabilitate și proiectul tehnic va fi prezenta la Arad, iar Ghioricul se află pe Master Planul nostru”.

Ovidiu Moșneag, consilier județean al PNL, a adăugat că nu era un secret faptul că Ghiorocul este de interes pentru tineri, iar canalizarea ar trebui să reprezinte o prioritate, în sensul dezvoltării localității. Mai mult, dacă nu a corespuns din punct de vedere a parametrilor legali în vigoare, nu înțelege de ce a rămas liber accesul publicului, de ce nu a fost închis?!

Daniel Duruș, consilier județean al PSD, a intervenit tăios: „Am organizat Ghioroc Summer Fest, în parteneriat cu Liga Studenților Universității «Aurel Vlaicu», așa că știu mai bine despre ce este vorba. Tinerii prezenți la Gioroc sunt studenți, nu turiști. Cine va răspunde pentru acești bani aruncați pe feareastră?”

Intervenind pe temă, președintele CJA Iustin Cionca a declarat: „Dacă gândim așa, nu vom realiza niciodată nimic. În schimb, dacă fructificăm această oportunitate, ar fi un plus pentru Arad. Pe de altă parte, solicităm și finanțări, după ce avem studiile. Avem nevoie de un punct de pornire pentru a putea depune proiectele”. Cionca este convins că acest proiect ar avea șanse mari de a aduce un aport ulterior consistent la bugetul județului.

Ioan Gligor, consilier al PSD, este, însă, extrem de reticent: „Ce veți face dacă studiul atestă că apa nu corespunde? Nu ne opunem unei investiții, dar nu ne dorim ca banii să fie aruncați pe fereastra”.

La rândul său, Marius Sulincean, consilier al PSD, a amintit indignat de sumele primite de Primăria Ghioroc anul trecut: Peste 1.300.000 de lei, plus 1.500.000, la rectificare, faţă de sumele mai mici primite de Moneasa și Lipova. Auzind aceasta, consilierul liberal Adrian Țolea a replicat tăios: „Să nu uităm că CJA s-a preocupat de-a lungul anilor, constant, de stațiunea Moneasa”.

Apoi, a venit rândul consilierului social-democrat Gheorghe Sabău, care s-a plâns de faptul că doi primari liberali din judeţ au primit fonduri cât toți primarii PSD la un loc. Preşedintele CJA Iustin Cionca a explicat: „Am ținut cont de faptul că anumite localități deservesc nevoilor celorlalte din jur”. În acest sens, a dat exemplul Sebișului, care a primit o contribuție substanțială de la CJA, tocmai din acest motiv.

În final, consilierii județeni ai PSD și ai ALDE s-au abținut de la votul punctului 3 de pe ordinea de zi „Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Arad a cotei de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a cotei de 20% din cote defalcate din impozitul pe venit pe anul 2017, precum şi a sumelor estimate pentru anii 2018-2020”.

Atașăm Hotărârea nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice:

Hotărâre nr 852

  1. Fereste-ma doamne de daruri de la greci si idei de la madam Boghicevici. Oare pe cine doreste aceasta madam sa servesca de sustine asa de mult balta acea de la Ghiorc? Nu stiu dar vom vedea.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.