Latină, poezie, ateliere și multe altele, la Simpozionul „În lumea lui Comenius – sisteme eficiente de educație”, organizat de UVVG Arad (GALERIE FOTO)

Latină, poezie, ateliere și multe altele, la Simpozionul „În lumea lui Comenius – sisteme eficiente de educație”, organizat de UVVG Arad (GALERIE FOTO)

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a organizat în zilele de 9-10 noiembrie 2017 simpozionul „În lumea lui Comenius – sisteme eficiente de educație”, un exercițiu practic despre cum se pregătește educatorul viitorului.

Directorul proiectului, conf. univ. dr. Florica Faur, de la Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport, a implicat în această activitate, alături de studenți, parteneri din învățământul preuniversitar: Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” și Seminarul Teologic Ortodox, care au și semnat un parteneriat cu facultatea în viitoarele activități de interes pedagogic. Simpozionul i-a avut invitați pe lect. univ. dr. Marcela Ciortea (Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia), latinistă de excepție, care s-a ocupat de traducerea din limba latină în limba română a cărții lui Jan Amos Comenius Orbit Sensualium Pictus sau Lumea sensibilă în imagini, și pe prof. univ. dr. Liviu Antonesei (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași), cel care a și prezentat volumul amintit, într-o prelegere cu tema: Despre Jan Amos Comenius pornind de la traducerea Marcelei Ciortea. A doua prelegere în plen a fost cea a Marcelei Ciortea despre Comenius despre învățarea limbilor latine și a limbilor vernaculare.

Alături de arădeni a participat și o clasă de elevi de la Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” din Deva, împreună cu trei cadre didactice, aflată într-o vizită la Preparandia din Arad.

În prima zi a simpozionului, alături de cei doi invitați, au luat cuvântul și conf. univ. dr. Cristian Bențe, prof. univ. dr. Marius Grec, conf. univ. dr. Speranța Milancovici, prof. Larisa Chițu – director-adj., Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” și prof. pr. Pompiliu Gavra – director, Seminarul Teologic. Lucrările au fost deschise de directorul de proiect, Florica Faur.

Ziua întâi a continuat cu Ateliere pe trei secțiuni: Sisteme moderne de educație, Pedagogi celebri și Noile educații, în sălile Facultății de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport, moderate de profesorii: Larisa Chițu, Sorin Bulboacă, Corina Uzum, Florica Faur, Șerban Axinte, Speranța Milancovici și Iaroslav Daniel. Au susținut lucrări peste 50 de elevi și studenți de la cele trei instituții pe teme pedagogice: Sistemul de învățământ finlandez, Sistemul de învățământ din Germania, J.J. Rousseau, Spiru Haret, Dimitrie Țichindeal, Vasile Popeangă, Alternative educaționale, Educația financiară, Educația pentru sănătate, Educația ecologică, Educația interculturală, Homeschooling-ul în România și Rolul Bisericii Ortodoxe în dezvoltarea educației, avându-i coordonatori pe următorii profesori: Larisa Chițu, Corina Uzum, Florica Faur și Sergiu-Vlad Sandu. La fiecare atelier discuțiile dintre studenți și elevi i-au pus față în față pe cei care sunt responsabili cu educația viitorului.

Ziua a doua s-a desfășurat la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” cu un salut venit din partea directorului colegiului, profesor Sorin Haiduc și a Inspectoratului Școlar Județean Arad, prin prezența unei echipe conduse de Claudius Mladin, inspector școlar general, a Ralucăi Layer, inspector pentru învățământul primar și a Emiliei Sorițeu, inspector pentru învățământul preșcolar. În acest cadru, Șerban Axinte, cercetător științific dr. la Academia Română, Institutul de Filologie „A. Philippide” Iași, a prezentat Opera poetică a profesorului Liviu Antonesei. Lucrările au continuat pe Ateliere interactive și s-au finalizat în acorduri de chitară.

Impresiile participanților au fost în egală măsură pline de entuziasm, cu dorința ca simpozionul și manifestările de acest fel să continue și în perioada următoare.

Proiectul a putut avea loc prin Asociația pentru Cultură, Educație și Tineret „Vasile Goldiș” din Arad, președinte Marius Grec, cu finanțarea Centrului Municipal de Cultură, director Dana Pădurean-Andreica.

Daniel Albu

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.