Locatarii de la blocuri răbufnesc: „Nu ne lipsiți de zona verde de relaxare și de aer de la Polivalentă!”

Locatarii de la blocuri răbufnesc: „Nu ne lipsiți de zona verde de relaxare și de aer de la Polivalentă!”

Asociațiile de locatari din zona Polivalentă își exprimă dezacordul ferm față de modul în care autoritățile locale gestionează procesul de aprobare și construire a unui complex multifuncțional (rezidențial și comercial) în zona Sălii Polivalente și a bazinului de înot Delfinul.

Este vorba despre asociațiile de locatari din Aleea Călimănești nr. 1 bl. 26, nr. 3 bl. 27, nr. 5 bl. 28, nr. 10 bl. 34, nr.11 bl. 35, bl. 48, bl. 46 și bl. 47 precum și alți locuitori îngrijorați ai blocurilor 29, 30 și 31, care au dat publicității o scrisoare deschisă, pe care o redăm, în cele ce urmează:

Scrisoare deschisă

Stimați Consilieri Locali, parlamentari și europarlamentari,

Stimați președinți ai organizațiilor politice locale,

Domnilor Primar și Viceprimari,

Noi, locuitorii din această zonă centrală a Aradului, vă cerem să

Nu ne lipsiți de zona verde de relaxare si de aer de la Polivalentă!

Întrucât acest lucru urmează dacă acolo veți aproba construirea de blocuri noi cu 12 etaje, așa cum aveți cunoștință că se solicită printr-o documentație care, mai devreme sau mai târziu, va ajunge la vot pe mesele dvs!

Dragi arădeni,

Pentru noi, cei care locuim în zona Polivalentă, totul a început în aprilie 2023, când în zona verde de relaxare delimitată de bazinul de înot, sala Polivalentă și blocurile de 4 etaje a apărut un panou care ne anunța că aici vor fi construite spații comerciale și blocuri de apartamente de 12 etaje.

Acest panou ne anunța, nici mai mult nici mai puțin, că ni se va schimba cu totul modul de viață si calitatea aerului din vecinătatea blocurilor! Atunci când cineva decide că se va muta într-o casă nouă, trebuie să ia în considerare nu doar calitatea acelei case, împrejurimile, trotuarele, locurile de parcare, spațiile verzi, utilitățile, plus mulți alți factori. Cu toții dorim să ne mutăm într-o zonă mai bună, mai curată, mai liniștită, mai luminoasă, mai verde. Aceste lucruri le-am dorit și noi, locatarii, atunci când ne-am mutat aici, în zona Polivalentă, și nu în altă parte a orașului. Dar la ce tihnă și confort mai putem spera din spatele unor blocuri de 12 etaje, fără lumină naturală și spațiu verde? Pentru ce am plătit atunci când ne-am mutat aici?

Legea obligă autoritățile, pentru situații identice celei ale noastre, să organizeze consultări publice, în cadrul cărora fiecare parte să-și poată apăra interesele și modul de viață. Aceste consultări publice au fost organizate, așa cum era de așteptat, defectuos de către Primăria Arad. Înștiințările privind perioada de consultare publică nu au ajuns la locatarii afectați și la asociațiile de locatari. Nu am avut ocazia până acum să spunem autorităților cum credem că construcțiile de 12 etaje înălțime, de aproape 50 de metri, ne vor afecta lumina soarelui, viețile, confortul și valoarea proprietăților noastre.

Dacă autoritatea locală competentă ar fi organizat consultările publice în favoarea arădenilor afectați de construcție, nu în favoarea celui care vrea să construiască, ar fi aflat de la noi următoarele:

  • Nu am primit notificări cu privire la consultările publice de până în prezent, astfel că pe masa consilierilor locali vor ajunge documente care nu includ și dorințele noastre;
  • Nu suntem de acord cu înlocuirea spațiilor verzi din zonă cu blocuri de 12 etaje. Blocurile din jur sunt de doar 4 etaje, astfel că cele nou construite vor afecta grav imaginea urbanistică a zonei. Mai puțin verde înseamnă aglomerarea zonei cu foarte multe autoturisme necesare noilor locatari si o viață de calitate mai scăzută pentru noi;
  • Nu suntem de acord să ni se ia din lumina naturală, prin simplul efect al diferenței de înălțime foarte mare între cele două tipuri de blocuri. Acest lucru va duce la scăderea confortului apartamentelor din blocurile de 4 etaje, și ca atare la afectarea calității vieții noastre;
  • Nu suntem de acord cu creșterea exagerată a traficului din zonă, ca efect al circulației autoturismelor noilor locatari. Acest lucru înseamnă zgomot, poluare, asfalt și betoane. În ultimă instanță viață mai proastă pentru cei care locuiesc deja în zonă;
  • Nu înțelegem care este oportunitatea construirii de spații comerciale la parterul blocurilor cu 12 etaje atâta timp cât în apropiere, pe o rază de 200 de metri, sunt multe spații comerciale deja construite, dar neutilizate, unele chiar într-o stare avansată de degradare, care ar putea fi redate circuitului comercial;
  • Nu putem fi de acord ca blocurile și spațiile comerciale propuse, cu siguranță o investiție aducătoare de profit pentru promotorii acesteia, să se facă pe seama scăderii calității vieții și degradării grave a sănătății noastre, și, în ultimă instanță, a valorii proprietăților noastre.

Ca atare, solicităm Primăriei Arad și consilierilor locali să reanalizeze oportunitatea acestei dezvoltări imobiliare si transformarea într-o zonă care are mai degrabă nevoie de punere în valoare și amenajare ca spațiu de relaxare, nu ca zonă de locuit. Sunt destule locuințe neocupate în zonă!

Solicităm, de asemenea, organizarea de consultări publice reale comunicate din timp atât direct, cât și prin presa locala, în cadrul cărora toate părțile interesate să aibă ocazia de a-și spune opiniile.

Până la organizarea acestora, însă, solicităm consilierilor locali să respingă orice demers care ar putea conduce la realizarea investiției în forma propusă, iar dvs., arădenilor, vă rugăm să susțineți demersul nostru prin semnături, comentarii, poziții publice pe rețelele de socializare care să ajute la popularizarea demersului nostru.

Vă mulțumim!

Cu stimă,

Asociațiile de locatari nr. 1 bl. 26, nr. 3 bl. 27, nr. 5 bl. 28, nr. 10 bl. 34, nr.11 bl. 35, bl. 48, bl. 46 și bl. 47 precum si locuitorii îngrijorați ai blocurilor 29, 30 si 31Aleea Călimănești.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.