Locul ascuns din MUNȚII ROMÂNIEI, cu peisaje spectaculoase! De ce merită să îl vezi cu ochii tăi (GALERIE FOTO)

Locul ascuns din MUNȚII ROMÂNIEI, cu peisaje spectaculoase! De ce merită să îl vezi cu ochii tăi (GALERIE FOTO)

Se spune că pentru orice merită să ai în viață, merită să și muncești. La fel putem zice și despre peisajele spectaculoase pe care ni le oferă natura, care de multe ori sunt mai greu accesibile.

Iubitorii de drumeții au bifat cu siguranță potecile din Munții Retezat, munți ale căror vârfuri depășesc 2000 de metri. Dar nu toți românii știu că în inima lor se află o cabană înconjurată de păduri de brazi, veșnic verzi, unde te așteaptă o cană cu ceai cald făcut din ierburile din zonă, și de unde poți porni pe numeroase trasee frumoase.

Cabana Gențiana a fost construită în anul 1965, iar timp de mai mulți zeci de ani a funcționat ca refugiu. Din anul 1997 însă, a intrat în circuitul turistic ca și cabană. Ea face parte din Montan Club „Floarea Reginei”, care este un ONG înființat în zona Valea Jiului.

La Gențiana se poate merge din localitatea Cârnic pe jos, unde există o parcare pentru mașini, pe un traseu relativ ușor, dar destul de lung pentru neinițiați, de aproximativ 5,5 km, în urcare prin pădure, pe lângă un pârâu. Pe drum este obligatoriu un popas la Cascada Lolaia, foarte ușor accesibilă, și care merită vizitată cel puțin o dată în viață.

După câteva ore de urcuș de observă Cabana Gențiana, care și acum, la finalul lunii martie, este înconjurată de nămeți de zăpadă. De aici, se pot vizita lacuri, se pot face trasee care duc spre crestele munților, cei pasionați de senzații tari pot face și escaladări, de asemenea, în aproximativ jumătate de oră se ajunge și la Cabana Pietrele, care acum este închisă.

Cabanierul, „domn’ Petre” ne-a povestit că cei mai mulți turiști vin iarna, în perioada decembrie – martie și vara, din iunie până în septembrie. Nu sunt puțini nici cei care vin din străinătate pentru a vedea măreția Carpaților. El ne-a spus și că din păcate nu există sponsorizări, singurii care aduc un venit fiind turiștii, bani care merg pe reparații, întreținerea cabanei etc.

Noi am petrecut un weekend minunat alături de grupul „Hoinarii Munților” în Munții Retezat, la Cabana Gențiana, pe care vă recomandăm și vouă să o vizitați!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.