Maxim istoric: Dioxidul de carbon a înregistrat, în această săptămână, CEL MAI ÎNALT NIVEL din ultimii 800.000 de ani

Maxim istoric: Dioxidul de carbon a înregistrat, în această săptămână, CEL MAI ÎNALT NIVEL din ultimii 800.000 de ani

Concentraţia dioxidului de carbon în atmosferă a atins în această săptămână cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 800.000 de ani, respectiv de 402 părţi pe milion.

Deşi nivelurile de dioxid de carbon cresc în fiecare primăvară, în acest an, pragul a fost depăşit.

Datele, culese de Observatorul Mauna Loa din Hawaii, au fost făcute publice recent de Asociaţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA), principala organizaţie a Statelor Unite care se ocupă cu investigarea calităţii oceanelor şi a atmosferei.

Dacă în mai 2013, valorile au crescut brusc şi nu s-au menţinut peste prag, încă de la sfârşitul lunii martie a acestui an, valorile înregistrate s-au plasat constant peste pragul de 400 ppm.

„Concentrația de dioxid de carbon crește mai rapid cu fiecare deceniu”, susține James Butler, director în cadrul diviziei globale de monitorizare al NOAA.

Pragul de 400 ppm a fost mult timp considerat un lucru serios, dar nu este sfârşitul, ci doar un semn al creşterii nivelurilor de poluare, a mai explicat Butler: „Este o piatră de hotar, care marchează faptul că oamenii au cauzat concentraţiile de dioxid de carbon să crească cu 120 ppm din timpul perioadei pre-industriale, cu peste 90% a acestei creşteri petrecându-se în secolul trecut. Nu cunoaştem care sunt punctele critice”.

Întrebat dacă pragul de 400 ppm va fi trecut şi anul viitor, el a răspuns că sigur acest lucru se va întâmpla, constatându-se o tendinţă constantă de creştere.

Dar fie că vorbim de perioada din urmă cu 800.000 de ani sau 15 milioane de ani, climatologul Peter Gleick subliniază că ceea ce este important de reţinut este că nicicând în istoria planetei oamenii nu au alterat atât de radical atmosfera precum o fac acum.

O singură moleculă de dioxid de carbon poate rămâne suspendată pentru sute de ani, însemnând că activităţile industriale de astăzi vor avea efecte ce vor fi resimţite pentru următoarele secole.

 

Foto: everydayhealth.com

  1. Pai sigur ca ne intoxica existenta retarzii de la CET care incalzesc aerul pe caldura. Vai de administartia CET si cea locala. Nu stiu cum adunam atatia idioti laolalta.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.