Munca „la negru” în domeniul comerțului, în atenția ITM Arad

Munca „la negru” în domeniul comerțului, în atenția ITM Arad

Munca „la negru” în domeniul comerțului, în atenția ITM Arad

Inspectorii de muncă arădeni au efectuat, în perioada 23 – 26 februarie, controale la angajatorii care își desfășoară activitatea pe raza județului Arad, cu preponderență în domeniul comerț, cod CAEN 47.

Acțiunea s-a desfășurat la nivel național și a avut ca obiectiv principal reducerea incidenței muncii nedeclarate în acest sector de activitate.

După cum s-a constatat și cu ocazia altor controale, și activitatea de comerț este susceptibilă prestării muncii fără forme legale, motiv pentru care inspectorii de muncă s-au deplasat la punctele de desfășurare a activității, au identificat pe baza fișelor de identificare persoanele aflate la muncă și au verificat dacă lucrătorii au încheiate contracte individuale de muncă.

Au verificat de asemenea dacă s-a respectat termenul de înregistrare și transmitere a angajărilor în Registrul general de evidență al salariaților, pentru că este știut, că netransmiterea încheierii, modificării sau încetării contractelor de muncă în REVISAL constituie tot ,,muncă nedeclarată”.

De asemenea, s-a avut în vedere respectarea drepturilor angajaților, dacă este respectat programul de lucru, dacă pentru munca efectuată suplimentar se acordă zile libere conform legii sau dacă este remunerată corect, dacă aceștia beneficiază de repaus săptămânal precum și de concediu de odihnă.

Întrucât nu a fost doar o acțiune de control ci și de informare, inspectorii de muncă au răspuns întrebărilor adresate de către angajați dar și de către angajatori cu privire la legislația muncii, fiindu-le adus la cunoștință atât importanța și avantajele muncii desfășurate cu respectarea legii dar și consecințele negative pe care le generează munca fără forme legale.

Nu doar aspectele legate de relațiile de muncă au fost în vizorul inspectorilor de muncă ci și cele care vizează securitatea și sănătatea în muncă, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă verificând condițiile de lucru, respectarea normelor de protecție a muncii atât de către angajatori cât și de către angajați, astfel încât riscurile de îmbolnăvire precum și de producere a accidentelor pe care le presupune acest domeniu de activitate să fie reduse la minim.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.