Musulmanii din România sărbătoresc, începând de astăzi, Ramazan Bairamul

Musulmanii din România sărbătoresc, începând de astăzi, Ramazan Bairamul

Sărbătoare mare pentru credincioșii de confesiune islamică! Aceștia celebrează, începând de marți, timp de 3 zile, Ramazan Bairamul, sărbătoare care marchează sfârșitul celor 30 de zile de post aspru, în care nu au avut voie să mănânce sau să bea apă de la răsăritul soarelui și până la apus. Perioada diurnă este marcată și de abstinență totală în privința relațiilor intime sau a gândurilor necurate de orice natură.

În a noua lună a anului islamic, considerată sfântă pentru musulmani, numită şi luna postului, a fericirii, a iertării – Ramazan, credincioşii s-au abţinut de la mâncare.

Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte şi ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţă aparte. Slujbele din moschee, denumite „mukabelle”, încep în fiecare dimineaţă cu citirea Coranului, urmată de predici obligatorii ale imamilor. La aceste slujbe pot participa şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor. Seara se săvârşesc slujbe speciale, teraavih, cu participarea exclusivă a bărbaţilor din comunitate.

La încheierea postului şi începerea Ramazan Bairamului, conform canoanelor religioase, Muftiatul Cultului Musulman organizează slujbe ce vor fi oficiate de imami în toate geamiile din România.

Potrivit tradiţiei, în timpul Ramazan Bairamului credincioşii musulmani vor merge în vizită la rude şi prieteni.

În România trăiesc aproximativ 100.000 de credincioşi de confesiune islamică.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.