Muzică populară autentică și lecție de românism la „Ziua satului” – UTVINIȘ, ediția a VI-a (GALERIE FOTO)

Muzică populară autentică și lecție de românism la „Ziua satului” – UTVINIȘ, ediția a VI-a (GALERIE FOTO)

Deși în cartea de identitate a coloniei Utviniș mai stau (încă) vreo câteva semne de întrebare –  Ziua Satului a ajuns – în ciuda acestui fapt – la a VI-a ediție pe 1 Mai intrând în sărbătoarea majoră a semnificației acestei zile. Vremea a fost caldă și luminoasă respectând efortul organizatorilor și dorința oamenilor de a petrece ore plăcute în platoul împădurit al localității.

Un  lucru deja cunoscut, sufletul acestei ediții, asemenea precedentelor a fost consilierul local Vasile Gheorghiu, un om devotat întrutotul acestui spațiu care numără câteva sute de suflete. Nu este momentul să amintesc ce a făcut pentru ca mica localitate să nu dispară de pe harta Zimandului, apărând interesele oamenilor de aici în condiții vitrege, problemele lor, ajutând mereu unde este nevoie, luând inițiativa și participând cu efort bănesc la refacerea în totalitate a bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. De subliniat: Utviniș nu ar mai fi existat de peste un deceniu, înghițit de alte interese și politici – fără această piatră din capul unghiului, numită Gheorghiu.

Revenind, sărbătoarea a fost organizată civilizat și impecabil. Platoul cu iarbă curată de lângă pădure a fost spațiul în care s-a desfășurat spectacolul „Zilelor Utvinișului” care a însemnat muzică populară românească de calitate, activități sportive în cadru special amenajat, ansambluri de dansuri populare alături de prezența unor artiști mult îndrăgiți.

Cuvântul de deschidere a aparținut primarului Dorel Vidran, edilul șef al Zimandului fiind unul dintre puținii primari privit de către cetățeni cu ochi (foarte) buni. Vidran a demonstrat cu ajutorul unui consiliu local pe care a știut să-l facă responsabil – că primăria se află cu adevărat în slujba cetățeanului și că tot ceea ce se decide în instituție este spre binele și dezvoltarea comunității. În acest cadru pozitiv a fost inclusă – NUMAI de la venirea actualului primar – și  Colonia atât de defavorizată, Utviniș. Consilierul local Vasile Gheorghiu a accentuat în continuare problema Utvinișului și a oamenilor de aici, nevoile lor și efortul comun pe care trebuie să-l facă toți pentru dezvoltarea comunei și a păstrării identității și continuității acestui spațiu ce face parte nemijlocit din comuna Zimand.

După deschiderea oficială, programul artistic și-a intrat în „pită”. Publicul prezent venit din întreaga comună și nu numai a aplaudat îndelung evoluția ansamblurilor de dansuri populare de copii și tineret „Românașul” din localitatea Andrei Șaguna, „Iedera” din Macea  alături de soliștii Claudia Panda, Marinela Guzga, Luciana Giurgiu, Gabi Bârsăuan.

Multă muzică populară românească autentică cu care orchestra „Armonia” i-a încântat pe toți cei prezenți. Vremea care se anunța aducătoare de ploi și vijelii a stat pe loc arborând un soare strălucitor și un cer de azur. Momentul cel mai… românesc și fierbinte a însemnat prezența pe scenă a tânărului Ovidiu Homorodean, deja o voce de calibru în lumea melosului popular original , urmat de taragotistul Mihai Mariș ( iată că Fărcașu are ortaci de bizuială) și mult așteptatul cântăreț Marius Ciprian Pop cu al său glas profund, inconfundabil –  umplând inimile ascultătorilor cu un Hristos Înviat dar și cu cele mai frumoase cântece populare românești. O zi luminoasă și plină de „românism” (fără a ofensa cu această simțire vreo altă etnie) lipsită de mizerie, scandaluri și momente penibile, aici la Utviniș, un loc frumos și natural în așteptarea recunoașterii identității.

Spectacolul artistic a fost întregit de bunătățile servite gratuit, un gulaș picant de vițel cu cartofi – „executat” de bucătari tineri dar master cheef în ale gătitului după cum s-a văzut din înghesuiala farfuriilor, pe numele lor Cristian But, Rareș Ivasiuc și Alin Iadăr. O zi frumoasă care a deschis lunga listă a „Zilelor Satului” din județ – realizată cu ajutorul nemijlocit al consilierului Vasile Gheorghiu, primarul Dorel Vidran, Adi Alba, Alexandroaia Ciprian, Herbei Vasile, SC Agricola Utviniș SRL, Consiliul local Zimandul Nou.

  1. Felicia..mai nou esti critic de folclor? Stii cum se scrie kitsch? Sau iti spun pe litere? Articole platite futuma`n ele

    Raspunde
  2. Dar si asta ,Tonton,le are cu gramatica.Vai de capul lui.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.