NIVEL CRESCUT AL RADIAȚIILOR la Cernobîl: Este AFECTATĂ România?

NIVEL CRESCUT AL RADIAȚIILOR la Cernobîl: Este AFECTATĂ România?

Un nou incendiu izbucnit la vegetația din apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl a generat creșterea nivelului de radiații în zonă.

Incendiile de vegetaţie afectează de câteva zile peste 100 de hectare de teren, în zonele Buriakivka şi Vektor. Autoritățile sunt în alertă și măsoară constant nivelul radiațiilor. Inspecția de Stat pentru Reglementare Nucleară a Ucrainei a constatat o creştere a concentraţiilor de cesiu 137 în zona satului Poliske.

Potrivit postului Russia Today, nivelul de cesiu radioactiv ar depăşi de aproximativ zece ori concentraţiile normale din atmosferă.

Măsurătorile efectuate până în prezent demonstrează că modificările parametrilor de radiaţie, cu excepţia perimetrelor incendiilor, nu depăşesc normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina, iar în Kiev se află în limitele normale ale fondului natural.

În ceea ce privește staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, acestea nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului, potrivit Ministerului Mediului.

Conform modelului de dispersie şi a prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie, norul de fum format în urma incendiului nu va pătrunde în România în următoarele 36 de ore.

Ministerul Mediului a dat dispoziţie Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului să monitorizeze atent, 24 din 24 de ore, calitatea aerului din România, prin staţiile de monitorizare.

În acelaşi timp, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza modelul de prognoza pentru încă 36 de ore, în cursul dimineţii de vineri.

Conform datelor de ultimă oră comunicate de Ambasada României de la Kiev, în baza informaţiilor transmise de Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, joi dimineaţă au fost stinse incendiile de pe toate suprafeţele de iarbă, în prezent continuând localizarea şi stingerea suprafeţelor de turbă care ard mocnit.

Centrala nucleară Cernobâl a fost dezafectată şi izolată după accidentul industrial din aprilie 1986.

Foto: novilist.hr

  1. Daca tot nu e pericol la ce mai speriati si voi cu astfel de stiri , ca si asa e speriata populatia de tot ceea ce se intimpla in tara asta. Sau macar puneti un titlu mai normal.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.