Prime de vacanţă şi premii acordate ILEGAL la o societate a municipalităţii

Prime de vacanţă şi premii acordate ILEGAL la o societate a municipalităţii

Curtea de Conturi a descoperit noi nereguli la SC TOP SA, societate al cărei acţionar principal este municipalitatea. Astfel, un prejudiciu de 17.244 de lei, constând în prime de vacanță și premii anuale acordate directorului general, plus 587 de lei reprezentând foloase nerealizate, a fost descoperit în urma recentului control derulat de Curtea de Conturi la SC TOP SA.

Directorul trebuie să dea banii înapoi
Raportul cu care s-au soldat verificările de la SC Târguri Oboare Piețe ar trebui să îi dea fiori directorului Stelian Nistor. Asta pentru că, potrivit auditorilor, directorul va trebui să înapoieze societății, până la finele lunii iunie, toți banii încasați ilegal. „Din controlul efectuat asupra legalității și regularității efectuării unor cheltuieli privind drepturile de natură salarială, a rezultat faptul că în exercițiile financiare 2012 și 2013 au fost acordate directorului general al entității prime de vacanță și premii anuale deși acordarea acestui gen de drepturi salariale nu este prevăzută de legislația referitoare la remunerarea directorului societății comerciale aflată sub autoritatea consiliilor locale. Astfel, în perioada menționată, directorul general a încasat, în baza contractului de mandat încheiat cu președintele Consiliului de Administrație, prime de vacanță și premii anuale în sumă fixă a câte 4.311 lei, astfel că totalul sumelor de care acesta a beneficiat în mod nelegal în perioada supusă controlului a fost de 17.244 lei. Acordarea unor astfel de prime directorului general al entității contravine prevederilor art. 38 OUG nr.109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice”, se precizează în raportul Curții de Conturi.

Răspunsul conducerii societării, făcut „praf” de Curtea de Conturi
Ioan Plaveţi, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC TOP SA, a încercat să justifice, printr-o interpretare a legii, acordarea premiilor şi a primelor de vacanţă. S-a lovit însă de o altă interpretare, mai puţin eronată, a inspectorilor Curţii de Conturi. „Avându-se în vedere că acordarea unor stimulente nu concordă cu nici o prevedere legală, ci au fost stabilite doar prin trimitere la un echivalent cu salariul de bază în luna în care se face plata, susținerile dl. Plaveți Ioan nu sunt fundamentate pe prevederi legale, ci doar pe interpretări subiective ale acestora. Față de cele expuse anterior, echipa de control constată faptul că răspunsul dl. Plaveți la nota de relații solicitată nu poate fi luat în considerare, astfel că auditorii publici externi își păstrează punctul de vedere fundamentat legal, astfel după cum acesta a fost prezentat la începutul acestui paragraf (…) În vederea înlăturării abaterii de la prevederile legale, se recomandă conducerii societății luarea măsurilor în vederea recuperării sumelor cu titlu de prime de vacanță și premii anuale acordate și încasate nelegal, în vederea reîntregirii cu aceste sume a resurselor financiare ale entității”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

  1. acordarea primei de vacanata si a premiului anual este strans legat de realizarea indicatorilor de performanta si reprezinta o componenta variabila.A se citi tot art.38 din OUG 109/2011

    Raspunde
  2. De Contestatie la Decizia Curtii de conturi s-a auzit? Dar de instanta de Judecata?

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.