RAVAGII la graniţa cu România: STARE DE URGENȚĂ după ce mai mulți oameni și-au pierdut viața!

RAVAGII la graniţa cu România: STARE DE URGENȚĂ după ce mai mulți oameni și-au pierdut viața!

Guvernul sârb a declarat, joi, stare de urgenţă în întreaga republică, după ce mai multe persoane și-au pierdut viața în urma inundaţiilor provocate de ploile abundente. Guvernul a cerut ajutorul Rusiei, Uniunii Europene şi Sloveniei pentru a face faţă consecinţelor inundaţiilor.

„Acesta este cel mai mare dezastru din istoria Serbiei. Nimeni nu se poate pune cu apa şi focul şi din acest motiv este esenţial să salvăm vieţile omeneşti”, a spus premierul sârb Aleksandar Vucic, care le-a cerut cetăţenilor să respecte instrucţiunile date de instituţiile statului în zonele inundate.

O cantitate de ploaie ce cade în medie în patru luni s-a revărsat miercuri şi joi în Valjevo, Cacak, Loznica şi Ub, în vestul şi centrul Serbiei.

Cinci persoane și-au pierdut viața în urma ploilor.

Un pompier a murit în timpul unor operaţiuni de salvare de pe râul Jasenica, o persoană care a refuzat să fie evacuată a murit înecată în Umcare, trupul unui alt bărbat a fost găsit în Dunăre la Novi Sad şi doi bătrâni au murit într-o furtună la Leskovac, scrie b92.

Ministerul român al Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care se deplasează pe teritoriul Republicii Serbia că a fost declarată stare de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Serbia, iar ca urmare a alunecărilor de teren traficul a fost oprit după cum urmează:
– traficul feroviar pe ruta Belgrad-Nis;
– traficul rutier şi feroviar pe porţiunea de drum Belgrad-Bar;
– traficul rutier pe Ibarska Magistrală.

Totodată, în regiunile muntoase din Serbia (Kopaonik), din cauza căderilor de zăpadă, majoritatea drumurilor au fost închise circulaţiei rutiere, stratul de zăpadă ajungând la circa 48 cm.

MAE recomandă cetăţenilor romani care tranzitează teritoriul Serbiei să evite în zilele următoare deplasările ce nu sunt necesare şi să se informeze în prealabil asupra stării drumurilor şi a condiţiilor meteorologice.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei că, pe fondul inundaţiilor produse în ultimele zile, autorităţile centrale şi locale au declarat, la data de 15 mai 2014, stare de dezastru natural.

Principalele regiuni afectate sunt Cantonul Tuzla, Zenica-Doboj (Zenica, Maglaj, Zavidovici, Kakanj, Tesanj, Visoko), Sarajevo, Districtul Brcko şi localităţile din R. Srpska Sekovici, Bijelina, Bratunac şi Zvornik (în imediata apropiere a râului Drina, aflat la graniţa cu Serbia).

Mai multe drumuri naţionale şi europene sunt blocate din cauza alunecărilor de teren sau inundaţiilor, iar în zilele următoare se aşteaptă precipitaţii între 30 şi 60 litri pe metrul pătrat, iar în următoarele 3 zile ploile vor continua. Regiunile Sarajevo, Banja Luka, Tuzla şi Prijedor sunt sub cod portocaliu de ploi.

Foto: Facebook

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.