Screening pentru toţi nou-născuţii din judeţul Arad, ca urmare a unui protocol cu Medipol University Hospitals

Screening pentru toţi nou-născuţii din judeţul Arad, ca urmare a unui protocol cu Medipol University Hospitals

Un plan de screening pentru toţi nou-născuţii din judeţul Arad, menit să depisteze cazurile de copii care prezintă malformații cardiace la naștere, este obiectivul unui protocol care urmează să fie semnat în perioada imediat următoare cu Medipol University Hospitals, din Turcia, informează Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. Parteneri în această colaborare sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și o universitate arădeană.

Timp de două zile, Consiliul Județean Arad a fost gazda unei delegaţii formate din reprezentanți ai Medipol University Hospitals, timp în care oficialii s-au familiarizat cu sistemul medical arădean, cu tot ceea ce presune el, investiţii, cercetare, diagnostic şi tratament.

Principalele discuţii purtate au vizat posibilitatea realizării unui schimb de experienţă cu medici din Istanbul, în vederea tratării cazurilor speciale de malformaţii cardiace la nou născuţi. Discuţiile, la care au participat şi medici specialişti ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, au făcut referire la posibilitatea efectuării unui plan de screening pentru toţi nou-născuţii, pentru a depista cazurile de copii care prezintă malformații cardiace la naștere.

Un prim pas în acest sens va fi deja făcut. În perioada imediat următoare, o echipă de medici neonatologi, ginecologi şi pediatri din cadrul SCJU Arad vor participa la schimburi de experinţă, beneficiind de expertiza partenerilor din Turcia. Mai mult decât atât, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliul Judeţean, a precizat că va achiziţiona în perioada imediat următoare un ecocardiograf, pentru a dota secţia de Neonatologie a SCJU Arad. Totodată, s-a discutat şi posibilitatea realizării unor schimburi de experienţă cu medici din Istambul, în vederea tratării cazurilor deosebite de malformaţii cardiace la nou-născuţi, chirurgie mimim invazivă pentru afecţiuni oncologice în sefra gineologiei.

„Principalul obiectiv al acestui acord îl reprezintă crearea cadrului organizatoric pentru derularea în comun a unor acțiuni în domeniul medical. Vorbim despre realizarea unor schimburi de experiență profesională a cadrelor medicale, analiză și identificarea unor proiecte de cercetare științifică fezabile pentru accesarea de fonduri europene și, cel mai important, realizarea unor intervenții chirurgicale în echipă”, a declarat Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.

Oficialii Medipol University Hospitals şi-au manifestat interesul şi pe partea de turism medical. Vorbim aici despre intervenţiile chirurgicale ce nu se pot realiza pe plan local, dar şi disponibilitatea de formare a cadrelor medicale din Arad, în domeniul neonatologiei, pediatriei şi ginecologiei.

„Întrunirile delegației Medipol University Hospitals Group cu președintele Consiliului Județean Arad, domnul Nicolae Ioțcu, cu reprezentanţii Spitalul Județean Clinic de Urgență Arad şi cu cei ai Universităţii de Vest «Vasile Goldiș» Arad au dus la decizia încheierii unui parteneriat între cei trei colaboratori, cu scopul dezvoltării de proiecte comune, în domeniul educaţiei medicale şi stiintifice a personalului medical, în realizarea unor proiecte de cercetare, precum şi pentru concretizrea altor inițiative în beneficiul pacienților din Arad. Medipol Health Group gestionează 7 spitale din Turcia, afiliate Universitatii Medipol din Istanbul. Unul dintre aceste spitale, Medipol Mega Hospital, este cel mai mare şi detine tehnologia cea mai performantă din Turcia”, a precizat Uygar Üstün, director de marketing.

Pe de altă parte există posibiliatea creări un ei reţele de comunicare pentru o a doua opinie medicală în cazuri complexe. „După data de 18 aprilie se va efectua o vizita de lucru la Istanbul, în urma căreia se vor adăuga anexele protocolului de colaborare. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, mi-am manifestat în dese rânduri disponibilitatea de a reforma sistemul medical arădean în ceea ce priveşte dotarea, dar şi modernizarea actului medical”, a mai precizat Nicolae Ioțcu.

„Colaborarea cu Spitalul Medipol din Turcia este un mare beneficiu pentru creșterea calității serviciilor medicale în Arad, pentru perfecționarea medicilor, schimbul de experiență, cercetare științifică, atât pentru personalul SCJU Arad, cât si pentru cadrele didactice ale UVVG Arad, rezidenții și studenții care fac stagii de pregătire în clinicile universitare”, a declarat, la rândul ei, Teodora Olariu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgența Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.