Sfaturi de îngrijire a pielii pe timpul iernii

Sfaturi de îngrijire a pielii pe timpul iernii

În sezonul rece, pielea noastră are nevoie de o îngrijire specială. Trecerile bruşte de la cald la rece, vântul, aerul cald, uscat din casă său birou usucă şi irita pielea, fie ea şi fără afecţiuni dermatologice.

O piele pe care nu o îngrijim corespunzător va imbatraini prematur, va prezenta riduri, va avea un aspect tern, nesănătos, îşi va pierde tonusul şi supleţea.

Unele afecţiuni dermatologice se pot chiar agrava în perioada rece a anului: Dermatita atopică, dermatita seboreică, cuperoza, psoriazisul etc.

Există trei paşi importanţi şi esenţiali pentru îngrijirea pielii, valabili de altfel pe toată perioada anului, dar în special în lunile reci:

  1. Curăţare
  2. Hidratare
  3. Fotoprotecţie

Se recomandă curăţarea / demachierea tenului atât seara cât şi dimineaţă, chiar dacă nu obişnuim să purtăm make-up. Indicaţia este valabilă şi pentru persoanele de sex masculin. Se vor utiliza soluţii de curăţare blânde ( ape micelare, spume sau geluri ) care să aibă în compoziţie şi agenţi de hidratare. Pentru corp se recomandă produse sub formă de ulei sau lapte de curăţare, fără detergent şi pe cât posibil fără parfum. Scopul acestor produse este să cureţe fără să afecteze filmul lipidic de la suprafaţa pielii, care are rol esenţial în menţinerea hidaratarii tegumentului.

Hidratarea este indispensabilă pe timpul iernii. Vom alege produse cu un conţinut mai ridicat de lipide, cu o textură uşor mai densă, pentru a crea o barieră protectoare în fata frigului şi pentru a menţine cât mai bine apa în epiderm. Indicat este să aplicăm produsele hidratatnte imediat după spălare pentru o mai bună penetrare. Putem utiliza şi o cremă de noapte, pentru a spori hidratarea.

Un aspect important este şi protecţia împotriva radiaţiilor ultraviolete. Chiar dacă nu sunt atât de puternice, razele soarelui sunt la fel de nocive şi iarna, cu atât mai mult dacă practicăm sporturi de iarnă, zăpadă amplificând (prin reflexie) puterea ultravioletelor. Vom utiliza un produs cu SPF minim 30, obligatoriu 50 la munte. 

Nu trebuie să uităm de hidratarea din interior – minim 2 litri de apă / zi, regula rămâne valabilă.

Evităm băile lungi, fierbinţi, sauna.

Nu sunt recomandate scrunb-urile sau loţiunile tonice.

Nu uităm nici de buze.

Apelaţi la un medic dermatolog care, în urma consultului, va identifica nevoile pielii dumneavostra şi vă va recomanda  produsele cele mai potrivite pentru tipul şi problemele dumneavoastră. În acest sens, dr. Diana Degeratu, medic primar cu specialitatea dermato-venerologie, vă aşteaptă zilnic la Policlinica AS, unde beneficiaţi de avantajul contractului cu CAS.

Foto: Imagine de Youssef Labib de la Pixabay

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.