TENSIUNI în Câmpia de Vest: Cine CÂŞTIGĂ şi cine PIERDE în SCANDALUL „GAZELOR DE ŞIST”

TENSIUNI în Câmpia de Vest: Cine CÂŞTIGĂ şi cine PIERDE în SCANDALUL „GAZELOR DE ŞIST”

Primarii şi locuitorii din zona Câmpiei de Vest sunt manipulaţi şi târâţi într-o luptă care nu este a lor: Scandalul „gazelor de șist”.

Deşi Agenţia Naţională a Resurselor Minerale a sublinat într-un document oficial faptul că Panfora Oil & Gas nu caută gaze de șist în perimetrul EX-6 Curtici, situaţia în zonă se menţine tensionată. Practic, cei de la Panfora sunt împiedicaţi, cu implicarea administraţiilor publice locale, să-şi desfăşoare activitatea.

Pe scurt, în acest an, în funcție de obținerea tuturor autorizațiilor necesare, Panfora ar trebui să efectueze patru foraje pe terenurile achiziţionate la Curtici şi Dorobanţi, pentru a identifica resurse minerale convenționale. Convenţionale, aşadar, nu gaze de şist. De altfel, nu există nici măcar riscul de a identifica gaze de șist în urma acestor foraje. De ce? Simplu: Pentru că programul de lucrări permite forarea doar până la 2000 de metri, adâncime la care nu pot fi găsite gaze de șist.

Cu toate acestea, administraţiile locale împiedică, de exemplu, compania să modernizeze drumurile de acces spre respectivele terenuri, deşi acest lucru ar fi, până la urmă, şi în interesul propriilor comunităţi. Situaţia pare stranie, mai ales că Panfora desfăşoară activităţi similare şi în Bihor şi Timiş, fără însă a întâmpina probleme de genul celor de la Arad. Cum așa? Simplu, pentru că acolo nu există Combinatul Agroindustrial Curtici, deţinut de Dimitrie Muscă, care s-a dovedit cel mai înverşunat duşman al Panfora. Încă de la prima discuţie legată de identificarea zăcămintelor de resurse minerale convenționale în judeţul Arad, Dimitrie Muscă a afirmat că se caută „gaze de şist” (fără a oferi, din ceea ce ştim noi, vreo dovadă, fie ea cât mică, în acest sens!) iar de aici până la înfiinţarea unei asociaţii şi organizarea unor proteste (în care oameni simpli, de la ţară, s-au lăsat manipulaţi şi antrenaţi foarte uşor) nu a mai fost decât un pas.

Dacă pe Dimitrie Muscă îl înţelegem, explotarea resurselor minerale convenționale putându-i afecta afacerea (în sensul că unele terenuri pe care le exploatează ar ieşi, temporar, din circuitul agricol), nu acelaşi lucru îl putem spune despre primarii şi consilierii locali din zonă ce se lasă purtați într-un război care nu este al lor. Pentru că, într-un final, ei vor fi cei traşi la răspundere şi vor plăti. Sub o formă sau alta.

Acestea fiind spuse, așteptăm cu nerăbdare să vedem cum se va încheia tot acest scandal întreținut artificial, în opinia noastră, în Câmpia de Vest. Dacă se va încheia!

  1. adica sa ai resurse si sa nu le exploatezi…… de asta prostia romaneasca e proverbiala

    Raspunde
    • Sa ai resurse și sa le vinzi străinilor..ce zici de asta?Ne-am vândut aproape tot, ce mai contează acum..nuu???! Uite ca pentru unii contează! Și culmea..sunt de etnie maghiară unii dintre cei care le țin piept celor de la Panfora! Si ce crezi?! Panfora este firmă a ungurilor! Dar..noi toți suntem patrioți! Frumoasă lecție primim la etnicii maghiari! Felicitări! Poate învățăm și noi, romanii sa apreciem, dar mai ales sa avem grijă de ce avem, sa lăsăm moștenire celor care vin în urma noastră!

      Raspunde
  2. interesele ambelor parti sunt strict economice, nu le pasa de oameni!!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.