Treceri pentru pietoni iluminate cu panouri fotovoltaice, în cadrul unui proiect de 15,7 milioane de lei

Treceri pentru pietoni iluminate cu panouri fotovoltaice, în cadrul unui proiect de 15,7 milioane de lei

Sistemul de iluminat public din orașul Pâncota va fi modernizat printr-un proiect în valoare de 15,7 milioane de lei, dintre care 15,3 milioane sunt fonduri nerambursabile, anunță Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

Potrivit ADR Vest, intervențiile prevăd montarea a aproape 1500 de aparate de iluminat cu led care vor înlocui peste 1000 de aparate vechi. În plus, sistemul de iluminat public va fi extins, prin montarea de peste 300 de stâlpi noi. Lungimea sistemului de iluminat public modernizat și extins va fi de de 44700 ml. Tot în cadrul acestui proiect, trecerile pentru pietoni din localitate vor fi iluminate cu panouri fotovoltaice, prin amplasarea a 20 de astfel de stâlpi.

Conform contractului de finanțare, lucrările ar urma să fie încheiate în termen de 21 de luni iar la finalul acestora, iluminatul public din Pâncota va beneficia și de un sistem de monitorizare si dispecerizare, precum și de un sistem inteligent de comandă și diagnoză, mai informează ADR Vest.

„Cel mai mare proiect al orașului nostru este finanțat din fonduri europene! Pâncota și Măderatul vor avea parte de modernizarea și extinderea iluminatului public. Valoarea proiectului este de peste 3 milioane euro, fiind astfel cel mai îndrăzneț și mare proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile al Orașului Pâncota. Contractul de finanțare l-am semnat cu ADR Vest – Autoritatea de management a Programului Operațional Regional, prin Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din resurse regenerabile în infrastructurile publice. Proiectul presupune schimarea tuturor corpurilor de iluminat din Pâncota și Măderat, cu lămpi moderne cu led, extinderea sistemului de iluminat cu 340 de stâlpi metalici noi și lămpi cu led, sisteme de monitorizare, dispecerizare, comandă și diagnoză, iluminarea a 10 intersecții cu treceri de pietoni, pentru sporirea siguranței în circulație. Investiția are totodată și un efect economic, consumul de energie fiind estimat a scădea cu aproape 50% față de cel existent”, a declarat Dan Pocrișer, primarul orașului Pâncota.

Foto 1: StockSnap de la Pixabay

Foto 2 și 3: ADR Vest

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.