Că vinul este o băutură apreciată pe aceste meleaguri știm, din izvoare istorice, că este valabil încă din vremea dacilor. E arhicunoscut exemplul cu Burebista, care a tăiat viile, pentru că războinicii săi beau prea mult din licoarea obținută din fermentarea strugurilor. Acest obicei nu s-a schimbat prea mult nici în prezent. Studiile arată că băuturile alcoolice făcute în casă sunt preferatele românilor și în secolul 21, chiar dacă avem de ales din nenumărate sortimente de băuturi alcoolice în magazine.
Storcator, zdrobitor de struguri – oferte emag
Un sfert din români consumă alcool zilnic, iar un studiu făcut în 2018 a arătat că, în medie, bărbații români consumă zilnic doi litri de bere sau un litru de vin. Conform acelui studiu, publicat în 2018 în jurnalul medical The Lancet, România a ieșit pe primul loc la nivel mondial, din 195 de țări analizate, la consumul de alcool. Românii consumau în medie 8,2 unități de alcool pe zi. Țara noastră era urmată în top de Portugalia, unde bărbaţii consumă 7,2 unităţi de alcool pe zi, dar şi de Luxemburg, Lituania sau Ucraina, unde media se menţine la şapte unităţi pe zi. O unitate de alcool înseamnă 12 g alcool pur, adică o sticlă de bere (330 ml) sau un pahar vin (125 ml).
Un alt studiu, de data aceasta din 2016, arată că băuturile preferate de români sunt cele făcute în propria gospodărie. Nu e de mirare, așadar, că vinul de țară este una dintre băuturile cele mai consumate. Probabil nu există român care să nu fi consumat vin de țară, fie din propria-i producție, fie de la rude sau prieteni, cel puțin o dată.
Și pentru că apreciem vinul făcut în casă, mulți dintre noi ni-l și producem singuri. Nu e neapărat necesar să ai vie, ca să faci vin acasă. La urma urmei, toți facem zacuscă, dar nu toți avem gogoșari în grădină. Așa și cu vinul. Strugurii îi putem cumpăra, tot așa cum putem cumpăra și un storcător de struguri. Mai ales că acestea nici măcar nu sunt scumpe. Cu teasc sau cu cuvă, manuale sau electrice, cu desciorchinator sau fără, storcătoarele de struguri ne ajută să ne preparăm băutura atât de plăcută, în propria gospodărie.
În funcție de modelul de storcător sau presă de struguri, găsim modele variind de la câteva zeci de lei la câteva mii de lei. După preferințe, buzunar și cantități de struguri pe care plănuim să le transformăm în vin.
Storcătoarele de struguri sunt, așa cum ziceam, de mai multe feluri. Acestea pot fi de tip presă, sau teasc, sau de tip zdrobitor, cu cuvă. Diferența între ele constă în felul în care sunt storși sau zdrobiți strugurii. Teascul presează strugurii de sus în jos, cu ajutorul unui disc, în timp ce o zdrobitoare îi trece printre niște cilindri. Teascul strânge lichidul la baza sa, urmând ca de acolo să se scurgă într-un recipient aflat lângă teasc, iar zdrobitorul cu cuvă poate fi așezat direct deasupra butoiului în care să ajungă strugurii zdrobiți.
Felul în care sunt puse în mișcare aceste storcătoare este și el diferit. Teascurile pot fi manuale sau hidraulice, în timp ce zdrobitoarele pot fi manuale, cu manivelă, sau cu motor electric care să acționeze automat cilindrii de presare ai strugurilor.
În funcție de cât de mulți struguri ai de transformat în licoarea magică, numită vin, ai nevoie de un storcător manual sau de unul acționat hidraulic sau electric.
Dacă îți iei un teasc de struguri, acesta poate fi folosit exclusiv pentru struguri, în timp ce un zdrobitor, fie el manual sau electric, poate fi folosit și la alte fructe (mere, pere, prune, gutui), pentru a fabrica și țuică de casă, pe lângă vin.
De cele mai multe ori, cele două sunt cumpărate împreună, tocmai pentru că un om gospodar care își face vinul în gospodărie obișnuiște să-și facă singur și țuica sau pălinca.
Lasă un comentariu