Ştrandul mai e a nost? Sau e anost

Ştrandul mai e a nost? Sau e anost

Ștrandul Aradului a ajuns ca-n reclama aia cu cicolățelele: „Azi mai au în comun doar ambalajul şi o parcare prost gândită”. Aşa şi cu Ştrandul arădean. Mai avem doar nostalgia şi o strategie prost gândită.

Tarifele mari la intrare nu fac decât să îndepărteze arădenii, care preferă fie ştrandurile din Ungaria – cei cu dare de mână –, fie alte bazine sau piscine din Arad – cei cu mai puţină dare de mână –, fie altă formă de distracţie precum mersul la pădure, la birt, la mall, la ţară la sapă, fiecare după posibilităţi. Bun, dar ce facem cu ştrandul?

Eu încerc să mă bazez pe nişte considerente logice şi să asemui Ştrandul cu Teatrul sau cu Filarmonica. Adică, să consider Ştrandul ca pe un fel de instituţie, bugetofagă în sine, care să ofere ceva arădenilor, nu neapărat să devină o afacere în sine. În fond, dacă păstrăm comparaţia, ar trebui ca preţul biletelor la Teatru sau la Filarmonică să fie de minim o sută de lei, ca să rentabilizăm şi cultura. De ce Teatrul să „sugă” de la buget, de ce Filarmonica să procedeze aşijderea, iar Ştrandul să devină brusc o afacere, un mediu ostil arădenilor.

Nu mă pricep la afaceri, dar gândesc logic. Dacă preţul biletului de intrare ar fi mai maleabil, numărul arădenilor prezenţi la ştrand ar fi mult mai mare. Automat, dacă arădeanul de rând nu dă 20-30 de lei de familie pe intrare, aceiaşi bani îi va cheltui pe cartofi prăjiţi, langoşi sau mici. Musai bere! Automat (risc să mă repet!) creşte activitatea economică. Automat, chiar dacă indirect, cresc veniturile la municipalitate. Deci, pe cale de consecinţă, dacă „slăbim” un pic fiscalitatea la bilete, câştigăm pe dincolo, animăm activitatea economică. Banii nu se pierd, ci dimpotrivă.

Aşa, avem un Ştrand din ce în ce mai puţin populat. Banii care se încasează ajung doar pentru salarii şi pentru a justifica marile realizări. Arădeni? Din ce în ce mai puţini, din ce în ce mai dezamăgiţi.

Esenţa, însă, e că Ştrandul e gestionat de municipalitate. Municipalitatea, ca administraţie, trebuie să fie în slujba cetăţenilor, a arădenilor. Dar această politică a municipalităţii, cu decizii contradictorii, se dovedeşte contrară propriilor prinicipii, propriilor meniri.

  1. cata dreptate are Tifi!

    Raspunde
  2. Pretul biletului la strand este foarte bun iar comparatia cu Ungaria e o tampenie ,acolo preturile sant mult mai mari ,plus benzina pana acolo. Reducand pretul in strand vor intra toti tiganii si atunci intradevar nu o sa mai vina nimeni, spre bucuria unora .

    Raspunde
    • Preţurile SUNT, nu sânt mai mari. Asta rămânând între noi şi limba română. Dar şi salariile sunt mai mari, iar ungurii fac o afacere din ştranduri, ăsta e scopul lor. Atrag turişti (foarte mulţi români) şi e normal să ridice ştacheta când văd afluxul de oameni.
      Faptul că dvs. spuneţi că preţurile sunt mai mari presupune că frecventaţi ştrandurile din Ungaria. Ceea ce, mergând mai departe pe firul logic, presupune că nu prea vă atrage Ştrandul arădean. şi, împingând mai departe ideea, presupune că – cu toate că mă criticaţi – într-un fel îmi daţi dreptate. Şi totul a pornit de la acel SÂNT!
      Tifi

      Raspunde
      • Știi,am fost curios la Battonya la intrare la strand de ce sunt doua seturi de bilete si mi s-a răspuns ca cei cu domiciliul in Battonya pe baza de buletin au tarife reduse .Ex. Adulti romani-1000 Ft.-din oraș-700 Ft.,copii-romani-650 Ft.,copii din Ungaria-450 Ft.,pensionari romani-450 Ft.,pens.Ungaria-280 Ft.-personal mi se pare discriminare in cond.in care. Sunt 95/1oo romani care aduc venit si vânzări pe standul din Battonia

        Raspunde
      • Si acelea nu SUNT „ciocolatele” ,sunt biscuiti inveliti in caramel si ciocolata.. 😛 🙂

        Raspunde
    • Hei nene bihorene, aflati ca sunt o tiganca, aradeanca, dupa felu de, scriere, te descrii pe tine inusi, si ce caracter jegos ai,habar nu ai cine sunt si ce meserie am dar ma, descriminezi ca sunt tiganca pe cand tu esti pe bun drept pur Roman, cu Un caracter jegos, iti dau o Informatie pt cultura ta generala, sunt sunt tiganca pupa, dar aicea unde sant, in perioada trecuta a multor ani zeci de romani pur sange (ca tine) boschetari, hoti, romance peostituate, talhari, puscariasi, si etc, iam cules de prin parcuri, gari, de sub poduri unde dormeau si de pe strazi, leam dat o bucata de paine o haina curata si Un pat peste noapte,, fara sai judec ca sunt ceia ce sunt, eu am vazut in ei doar niste oameni necajiti (conpatrioti de ai mei) deci afla ca ma mandresc ca sant tiganca, si mie Rusine ca sunt oameni ca tine.

      Raspunde
  3. Un platitor de taxe. 9 iulie, 2015, 12:46 am

    Interesant articolul, dar nu inteleg „atitudinea”, „timpul atitudinii” si unde oare e scopul articolului. Pretul poate parea scump, dar comparati pretul, cu cel practicat de alte „balti betonate” din judet si ce conditii avem pe strand (filtrarea si curatarea apei din bazine, zilnic) . Nu mergeti departe, doar pina la Felix – Oradea ( 25 lei intrarea).
    Cand l-a administrat primaria „aproape toti aradenii” nu doreau sa se investeasca „banii”lor in strad, dar fara investitii, va fi ruina. Firma „cu administrarea” A FOST OBLIGATA ( de consilierii alesi de aradeni) sa preia strandul in administrare, etc. DECI EXISTA CEEA CE SE DORESTE ! Despre „Patroni”, nu va obositi sa-i plingeti, daca nu ar fi rentabil, cine dracu sa fie asa de prost sa-si bage banii intr-o afacere falimentara. Poate nu stiti, dar in lunile anterioare deschiderii s-au inchiriat 28 de spatii comerciale pe strand. Poate doar „o papa si-o bere” primite sa merite lauda sau plingereea lor. Astept sa-l vad pe Tifi dupa ce citeste „sefu Jita” articolul. Ha, HA, HA!

    Raspunde
    • Am fost la Ştrand de vreo 2-3 ori în ultimii cinci ani. Am unde bea o ciorbă şi mânca o bere fără să scriu la comandă. Şi situaţia ştrandului e tristă pentru că nu se mai identifică cu Aradul, cu spiritul arădean.
      O administraţie, oricare ar fi ea, ar trebui să administreze PENTRU cetăţeni, nu împotriva lor. Şi între şefu Jiţa şi dreptul la opinie primează cea de a doua variantă.

      Raspunde
    • Am uitat să mă semnez pe postarea de deasupra.

      Raspunde
  4. din nefericire autorul articolului face afirmatii adevarate pt ca administratia nu munceste in folosul aradenilor ci in folosul propriu al mai marilor orasului care s-au imbogatit peste noapte

    Raspunde
    • S-am îmbogățit pe lipsa de discernământ a câtorva zeci de mi de arădeni. Cât privește prețul de intrare pe ștrand el ar trebui să reflecte oferta nu doar pătrundrea exclusivă pe un teren ce altădată era o oază de destindere în mijlocul unui oraș betonat, la propriu.
      Poate primarul va pune o taxă și pe pasarelă așa, să simțim că am comis-o și a treia oară. (eu, pentru că trspect Aradul, în nici un caz

      Raspunde
  5. Articolul asta este praf in ochi. Se concentreaza pe pretul biletelor si pe viziuni ale unuia sau altuia.
    Caca maca. Strandul la care se refera autorul nu este strandul nostru. Strandul nostru era un spatiu mare, accesibil in care existau oferte dintre cele mai diverse: pentru pierde-vara, pentru pensionarii care jucau rumy, pentru tinerii care se distrau jucand mata la podul dintre bazinul mare si cel mijlociu sau sareau de la trambulina. Pentru tinerii care avea chef de un laptenis, tenis sau pimpong, sau poate de o miuta. Pentru tinerii care ieseau la agatat seara prin discoteci sau ziua pe plaja. Pentru tinerii care aveau chef sa asculte un anumit gen de muzica sau doar sa bea o bere, un suc etc. Pentru copii erau 2 bazine mici (cam putine pentru copii). Pentru familii existau cabine si casute. Adica existau chestii pe strand pentru toata lumea si in special pentru tineri.
    Acuma dintr-o capacitate care se adreseaza tinerilor sau celor care inca se mai simt asa, avem 2 strandulete accesibile pe baza de tarif, dar numai dupa trecerea printr-o zona care este si ea tarifata si moarta, sinistra, dezolanta. Un mare rahat in care se mai regasesc doar copii care au niste topogane.
    Adica am avut un strand deosebit, mare si generos ca oferte, accesibil si orientat spre tineri si acuma avem un spatiu de joaca pentru copii.
    Daca Falca ar fi trebuit macar odata in viata lui de bugetar sa gandeasca ca un antreprenor ar fi aflat ca grupul tinta pe care il reprezinta tinerii si cei inca in putere este cel mai numeros, mai in bani si mai interesant inclusiv din punct de vedere electoral.
    Dar nu, asta a venit de la Brad sa ne puna la toti batic de penticostal ipocrit.
    Ideea de libertate si miscare a disparut. A ramas ideea edilului nostru nepretuit, care cu foarte multi bani, foarte multi, FFFFFFoarte multi, luati din buzunarele noastre (nu ale lui, in ale lui este pe invers, se intorc comisioane), ne-a distrus strandul nostru care era un element de identitate al Aradului, o sursa de venituri la buget, o posibilitate de a te simti tanar si bine.
    tristetea nu este ca am ramas fara strand, fara resursele naturale, fara industrie, fara mandrie, fara identitate, fara bani si fara sanse. Tristetea este ca multi, prea multi dintre ardenii nostrii, sunt de acord ca este bine (niste idioti, vaci de muls, bugetari birocrati inepti, incompetenti si aroganti, taranoi fara 4 clase fericiti ca au un loc de munca la o fabrica care da minimul pe economie, sectanti din toate religiile care savureaza mizeria vecinului etc).

    Raspunde
  6. aradean adevarat 10 iulie, 2015, 11:35 am

    fara sa fiu de acord cu limbajul lui ….. în mare parte are dreptate.de aceea aradenii vor fi ca locuitorii unei comune in jurul Timisoarei din toate punctele de vedere.si ceausescu a construit în draci si oamenii au trait prost.unde e beneficiul ca tot se sparge si se bordureaza si aradul arata jalnic si anost.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.