Muzicianul Dan Andrei Aldea, liderul formației Sfinx în anii ’70, va concerta la Oradea în această seară, de la ora 19. Muzicianul a precizat că va cânta patru piese de-ale sale și niște piese de virtuozitate, la diverse instrumente muzicale, dar și alte cântece împreună cu membrii formației Pasărea Colibri.
„Am fost în concediu în septembrie în Italia și tot concediul meu nu am făcut altceva decât să repet piesele pentru acest spectacol. Bănuiesc că mulți fani așteaptă să cânt și piese străine. Da, voi cânta și câteva piese care mi-au marcat drumul artistic, două piese de Jimmy Hendrix și altele. O să cânt și la chitară, și la claviaturi, și la vioară și blockflote. Piesele formației Sfinx pe care aș vrea să le cânt nu se pot cânta doar cu o chitară. Nici nu mi-ar face plăcere. Voi cânta câteva piese din vechile piese: «Om bun», poate «Brad bătrân», «Din nou acasă» … aș putea scrie o carte despre solo-ul de synthetiser din «Din nou acasă»”, a spus Dan Andrei Aldea.
Spectacolul cuprins în Festivalul Toamna Orădeană va debuta cu recitalul lui Dan Andrei Aldea, aflat la primul concert în țară după 30 de ani, va urma concertul Pasărea Colibri iar la final vor cânta împreună, o piesă deconspirată fiind „Cântecul bufonului”.
Dan Andrei Aldea a mărturisit că spectacolul de la Oradea nu este chiar o întâmplare, deoarece are rădăcini bihorene prin mama, dar și soția sa. „Sunt practic ca acasă. Locuiesc în Germania de 34 de ani și am venit în Oradea nu chiar pe nepusă masă. De ani de zile, Florin Budeu (organizator de concerte n.r.) trece prin Munchen și mă tot întreabă dacă nu vin să cânt în Oradea. Acum s-a ivit ocazia concertului susținut de Pasărea Colibri, vechi prieteni și colegi și am ținut neapărat să cânt cu Pasărea Colibri. Sunt în Oradea și nu în București, cum se aștepta toată lumea, deoarece familia soției mele e din Oradea și sunt practic ca acasă. Mai e și adevărat că eu sunt și în inimă ca acasă, pentru că familia dinspre mamă se trage din această zonă, Salonta, Tinca. Am avut și un unchi care era, pe vremuri, director la fabrica de blănuri, așa mi-a spus el, poate era portar. Oradea m-a impresionat foarte plăcut și de două săptămâni de când sunt aici am avut surprize foarte plăcute, chiar și de la oameni fără să știe cine sunt. Din poveștile soției mele, știam multe despre oraș. Sunt onorat să stau cu familia mea și să cânt cu trupa pasărea Colibri”, a spus Dan Andrei Aldea.
Mircea Baniciu și-a exprimat bucuria „extraordinar de mare” pentru invitația la acest spectacol special, iar Mircea Vintilă a rememorat numeroasele turnee pe care le-a efectuat, în urmă cu 35 de ani, alături de Dan Andrei Aldea și de un alt prieten al său, Valeriu Sterian.
„Pe Dan îl consider cel mai mare muzician român. Împreună am lucrat la un album «Crezul meu», ale cărui piese valoroase sunt și azi difuzate. Am fost în turnee extraordinare cu formația Sfinx iar amintirile sunt multe și impresionante”, a spus Mircea Vintilă.
„Și eu mă simt foarte onorat să fiu pe aceeași scenă cu domnul Dan Andrei Aldea. Eu îl consider cel mai mare muzician pe care l-am cunoscut vreodată”, a spus, la rândul său, Vlad Cnejevici.
Și Teo Boar de la Pasărea Colibri, un muzician arădean descoperit în Germania de Dan Aldea, a mărturisit că era fan Sfinx de la vârstă fragedă, dar că nu a visat niciodată să cânte pe aceeași scenă cu idolul său. „Aveam 15 ani când am auzit pentru prima dată volumul compus de Dan Andrei Aldea, Zalmoxe, pe care l-am ascultat de sute ori, am fost fan Sfinx de mic copil și nu am visat niciodată să cânt pe aceeași scenă cu Dan Andrei Aldea. E o mare onoare. Nu numai pentru mine, ci pentru toată «muzicănțimea» din țară. Este un eveniment extraordinar care nu s-a mai întâmplat în România de 30 de ani. M-aș bucura să se mai repete într-o anumită formă și în alte orașe, să-l revadă pe marele Dan Aldea, care a fost de o modestie ieșită din comun, chiar prea mare pentru un artist atât de mare”, a spus Teo Boar.
La întrebarea dacă va răspunde unor invitații similare din țară, pentru asemenea concerte precum cel de la Oradea, Dan Aldea nu a promis nimic, deși s-a arătat deschis unei astfel de perspective, în măsura posibilului.
Sursa: Agerpres
Lasă un comentariu