An de an, pe 8 noiembrie, românii prăznuiesc Sfinţii Mihail şi Gavriil, cei doi arhangheli purtători de sabie ca simbol al biruinţei. Potrivit credinței ortodoxe, cei doi Arhangheli sunt conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai.
Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinţei, este cel mai invocat în slujbele bisericeşti pentru a păzi de război, dar şi pentru a obţine biruinţa în cazul unei lupte. Semnificaţia numelui Mihail este “Acela care este ca Dumnezeu”.
Sfântul Arhanghel Gavriil (Gabriel) i-a vestit Fecioarei Maria zămislirea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. În ebraică, Gavriil înseamnă “Omul lui Dumnezeu”.
În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail şi Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte. Ei sunt asistenţi la Judecata de apoi, ard păcatele lumeşti şi purifică în final conştiinţele oamenilor. Arhanghelul Mihail păzeşte la căpătâiul omului muribund şi-i apără sufletul să nu i-l fure Satana.
În Sâmbăta dinaintea zilei Sfinţilor Mihail şi Gavriil se fac praznice pentru pomenirea morţilor, iar finii merg la naşi cu colaci. Ziua de 8 Noiembrie mai este numită şi „Năpustitul areţilor” sau „Vara Arhanghelilor” care ţine doar o zi. De unde vine prima denumire? De la obiceiul ciobanilor de a amesteca berbecii (areţii cu oile în această zi; berbecii se „năpustesc” asupra oilor pentru împerechere şi, de aici numele de „năpustitul areţilor”). Pe lângă „Vara Arhanghelilor” mai sunt încă 3-4 zile mai călduroase, undeva între 8 Noiembrie şi 25 Decembrie, denumite „vara iernii”.
În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată. Arhanghelul Mihail o ţine şi dă drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el. La fel se spune că stă la capul omului care trage să moară ca să-i conducă sufletul în Rai; sau la picioarele omului dacă acesta se va face bine. Superstiţia spune că dacă faci o turtă şi o arunci între oi la „năpustitul areţilor” şi turta cade cu faţa-n sus, vei avea miei mulţi şi sănătoşi.
De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumină” pe lumea cealaltă, dar să aprinzi o lumânare şi pentru morţii fără lumânare, sinucigaşi sau osândiţi.
Superstiţia spune că cei care lucrează în această zi, se vor chinui mult înainte de moarte.
Lasă un comentariu