Peste 840 de angajatori din Arad au fost sancționați pe parcursul anului trecut, 239 dintre aceștia pentru utilizarea muncii ,,la negru”.
În anul care s-a încheiat, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relații de Muncă al ITM Arad au continuat acțiunile de control și informare, verificând în principal aplicarea și respectarea legislației care reglementează stabilirea unor programe individualizate de muncă, munca la domiciliu, munca în regim de telemuncă, menite să mențină un mediu de muncă sănătos.
„Paralel cu acțiunile de informare, verificare și conștientizare, obiectivul major și de altfel permanent, l-a constituit depistarea muncii fără forme legale, fiind de notorietate că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice negative pe care le produce. Pe parcursul anului 2021, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relații de Muncă, pe lângă controalele periodice, au fost implicați și în unsprezece acțiuni de informare, verificare și monitorizare a aplicării și respectării dispozițiilor legale din domeniul relațiilor de muncă, șapte dintre acestea fiind de tip «Campanie Națională»”, precizează conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad.
Au fost efectuate un număr de 1727 de controale, în cadrul celor 1727 de controale fiind sancționați 847 de angajatori, 239 dintre aceștia pentru utilizarea muncii ,,la negru”. Numărul de sancțiuni contravenționale aplicate a fost de 1587, atât amenzi cât și avertismente, valoarea lor ridicându-se la suma de 2.036.300 lei. Din totalul sumei, ponderea o reprezintă valoarea amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată, respectiv 1.490.000 lei.
De asemenea, au fost intervievate pe baza fișelor de identificare, un număr de 2615 persoane, 763 dintre acestea fiind depistate prestând muncă nedeclarată.
Atenție deosebită s-a acordat identificării cazurilor de prestare a muncii fără forme legale de către minori, pe parcursul anului fiind identificați șapte tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, care desfășurau muncă nedeclarată. Au fost verificate de asemenea și condițiile în care își desfășoară activitatea angajații minori, dacă acestea sunt potrivite cu dezvoltarea fizică, cu aptitudinile şi cunoştinţele prefesionale, astfel încât să nu le fie periclitată sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
„Subliniem că în toate acțiunile de control s-a pus accent deosebit pe latura preventiv – educativă, astfel că s-au aplicat sancțiuni doar în cazul unor abateri cu pericol social crescut, în celelalte situaţii fiind aplicate avertismente, iar pentru remedierea deficiențelor constatate s-au dispus 4.354 de măsuri pentru intrarea în legalitate, cu termene scurte de realizare, măsuri a căror realizare a fost monitorizată în permanență de către inspectorii de muncă. Atragem din nou atenția angajatorilor, că neîndeplinirea sau îndeplinirea partială a măsurilor dispuse de către inspectorii de muncă în termenul stabilit constituie contravenție, legiutorul prevăzând pentru această faptă amenzi cuprinse între 5000 și 10.000 lei”, mai precizează conducerea ITM Arad.
Foto: Arhivă
Lasă un comentariu