Hărțuirea online (cyberbullying) este un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, tinerii și copiii fiind cei mai expuși. Cauza principală este numărul mare de smartphone-uri cu conexiune la internet la care aceștia au acces.
Autorităţile au încercat să ţină pasul cu noile metode de agresiune digitală prin campanii de educare pentru utilizatori, dar şi prin legi care încadrează cyberbullying-ul în categoria infracţiunilor. Ultima ţară care a adoptat o asemenea lege este Noua Zeelandă, unde trimiterea de mesaje online rasiste, care ar putea ataca convingerile religioase, sexualitatea sau dizabilităţile altora este pedepsită cu amendă sau închisoare.
Dacă victima agresiunii a avut de suferit şi a primit un şoc emoţional, atacatorul ar putea face până la doi ani de închisoare pentru asta, sau ar putea plăti o amendă de peste 30.000 de dolari. Nici companiile nu scapă, iar amenzile pentru persoanele juridice urcă până la 134.000 de dolari.
Noua lege prevede şi o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani în cazul celor care încurajează actele de sinucidere. Prevederea a fost implementată în legislația Noii Zeelande după creşterea numărului sinuciderilor anunţate sau încurajate pe Facebook sau Twitter.
Guvernul neozeelandez a creat şi o nouă instituţie care să se ocupe de plângerile utilizatorilor reţelelor de socializare. O problemă intens dezbătută este, însă, modul în care legea se aplică în cazul în care atacatorii sunt minori.
Foto: onpoint.wbur.org
Lasă un comentariu