Tinerii simt de multe ori o presiune mare pe umerii lor. Presiunea de a avea note bune, de a alege facultatea şi viitorul potrivit sau de a fi singuri în tot procesul relaţionării cu instituţia educaţionala pe care o aleg. Ca urmare a acestor presiuni şi lipsei de sprijin, mulţi dintre ei nu fac cea mai bună alegere când vine vorba de studiile superioare care să îi reprezinte şi astfel, nu pot să îşi atingă potenţialul maxim sau visele.
Studiile arată că 80% dintre absolvenţii facultăţilor din România au joburi în alte domenii decât cele pentru care au studiat la facultate, potrivit datelor obţinute de gândul.info. Acest lucru înseamnă că patru din cinci tineri adulţi, ca urmare a alegerii greşite a domeniului de studiu, trebuie să se adapteze la a face altceva decât au învăţat la cursurile din facultate – ceea ce este pentru unii dintre ei experienţă majoritară de dezvoltare. Această problemă devine şi mai importantă atunci când realizăm că tinerii absolvenţi se trezesc pe o piaţă a muncii care nu pune la bătaie joburi pentru oameni fără experienţă.
Cum pot primi tinerii romani ghidare şi acces pentru opţiunile care îi reprezintă?
Pentru a veni în sprijinul tinerilor care îşi doresc un viitor sigur şi care sunt în căutarea domeniilor de studiu care să li se potrivească, RIUF-The Romanian Internaţional University Fair vine de 15 ani pentru ei cu cele mai bune opţiuni de studiu din lumea întreagă, dar şi din ţară. Cel mai mare eveniment educaţional din Europa de Sud şi de Est a ajutat mai mult de 245.000 de vizitatori să găsească instituţia educaţionala care să îi avantajeze.
În ciuda provocărilor din prezent, RIUF aduce în continuare tinerilor din România toate resursele pentru a scrie viitorul pe care şi-l doresc. Pe 8-9 aprilie, RIUF va avea prima sa ediţie virtuală, evenimentul online gratuit unde tinerii vor putea găsi din confortul propriei case peste 7.000 programe de studii din 10 ţări, discuta cu reprezentanţii instituţiilor sau primi gratuit consultanta educaţionala şi în carieră.
Acestea şi multe alte avantaje vin pentru tineri pe o platformă inovativa de realitate simulată, care reda experiența evenimentului RIUF fizic. Participanţii vor putea naviga prin târgul virtual, oprii la standurile instituţiilor despre care vor să afle mai multe, descarca materialele şi salva cu uşurinţă pe propriul calculator personal. Acest tip de eveniment educaţional este o premieră pentru piaţa românească. Platforma pe care se va desfăşura Virtual RIUF este una dintre cele mai apreciate la nivel internaţional, fiind folosită de universităţi de top precum University of Maryland, dar şi de alte entităţi private.
Acces digital la 7.000 de programe de licenţă şi masterat din 20 de domenii şi 10 ţări
Informaţii despre peste 20 de domenii de studiu vor fi disponibile la Virtual RIUF, ajutând participanţii să se informeze, să compare şi să aleagă cel mai bun program de licenţă sau masterat pus la dispoziţie de universităţile prezente la eveniment. În cele două zile de eveniment vor putea afla mai multe despre programe de drept, marketing, IT & Computer Science, medicină, arte, ştiinţe naturale, business, arhitectură, design.
De asemenea, peste 100 de instituţii educaţionale vor fi prezente pe 8 şi 9 aprilie în online la Virtual RIUF. Fiecare instituţie va avea un stand virtual, la care participanţii se pot opri, solicita mai multe informaţii prin chat sau video call şi pot descărca materialele care le sunt de ajutor despre programele de studiu, burse sau viaţa în campus.
Apoi, pot participa şi la webinariile facilitate de către reprezentanţii universităţilor internaţionale sau cu studenţii romani care au ales să urmeze un program de studiu în afara ţării.
Suport pe toate planurile în găsirea opţiunilor care li se potrivesc
Chiar dacă toate aceste beneficii sunt de ajutor pentru un tânăr care caută un program de licenţă sau masterat, alegerea unei singure opţiuni poate fi un proces intimidant şi greu de gestionat. Pentru a face această călătorie mai uşoară, participanţii vor beneficia în cele două zile de eveniment şi de consiliere gratuită pentru studii sau carieră. Ei vor putea astfel povesti direct cu un consilier expert, care îi va sfătui având în vedere fiecare context.
Mai multe moduri în care consilierii pot ajuta? Ei îi pot ghida pe tineri pentru a profita de toate oportunităţile de studiu din străinătate, iar pentru cei care doresc să studieze în UK pot afla cum se mai pot bucura de aceleaşi beneficii ca studenţi în Marea Britanie înainte şi după Brexit. Peste 30 de universităţi britanice îi aşteaptă pe vizitatorii români la Virtual RIUF cu informaţii despre beneficiile pe care pot oferi în continuare (burse speciale oferite pentru cetăţenii UE, posibilitatea de a aplică la facultate din clasa a 11-a şi de a începe studiile chiar din clasa a 12-a în UK sau surse de finanţare similare împrumuturilor guvernamentale).
Olanda, SUA, Elveţia, Germania, Belgia sau Franţa sunt alte destinaţii de top pentru tinerii romani care aleg studiile în afară şi care vor avea şi ele reprezentanţi la Virtual RIUF.
România, ca destinaţie educaţională de top
Pentru cei care nu ştiu sigur dacă li se potriveşte studiul în afară, România va fi reprezentată la eveniment de peste 12 instituţii. Universitatea Bucureşti, Universitatea de Arhitectură Ion Mincu sau Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti sunt câteva dintre numele de pe listă care abia aşteaptă să povestească în online cu viitorii studenţi.
Perspectiva internaţională este una din motivaţiile pentru care mulţi tineri romani merg să studieze afară. Pentru prima dată, ei vor avea la eveniment două opţiuni de studiu cu diploma şi programă internaţională, de care beneficiază direct din propria ţară. EA – The Entrepreneurship Academy este singura facultate de antreprenoriat din Europa de Sud Est realizată în parteneriat cu Team Academy NL, iar Academia Europeană pentru Asistenţi Medicali este facultatea dezvoltată având la baza modelul educaţional britanic oferit de Coventry University. Aceste două facultăţi unice atrag studenţi şi din afară, dovedind că educaţia de top poate fi accesată chiar din România.
Participanţii sunt invitaţi să se înscrie aici. Ei vor primi înaintea evenimentului un link pentru a intra pe platformă, unde îşi vor putea face propriul avatar şi plimbă prin evenimentul virtual, exact cum ar face şi în viaţa reală. 8-9 aprilie va reprezenta un nou început pentru oportunităţile care vin pentru tinerii romani, cu scopul de a-i încuraja să acceseze resursele de care dispun pentru a-şi plănui eficient şi din timp viitorul. Astfel, mai mulţi tineri romani îşi vor construi o carieră care li se potriveşte şi care aduce contribuţii reale pe piaţa muncii.
Lasă un comentariu