Marea majoritate, dacă nu chiar toți dintre cei care dețin un smartphone sau o tabletă, s-au conectat cel puțin o dată la o rețea publică de Wi-Fi. Chiar dacă sunt foarte convenabile deoarece asigură o conexiune gratuită la internet, aceste rețele pot fi periculoase.
Foarte mulți hackeri creează rețele publice pentru o conexiune wireless la internet și le dau denumiri cunoscute cum ar fi „Starbucks”, „McDonalds” sau „Airport_Free_WiFi”, în funcție de locul unde este semnalul. Astfel, le inspiră utilizatorilor încredere, iar aceștia se conectează la Wi-Fi-ul respectiv.
Nu este necesară introducerea unei parole, iar de cele mai multe ori semnalul este foarte bun, motiv pentru care mii de persoane apelează la aceste rețele. Partea proastă este că, în acest mod, hackerii au acces la date personale, conturi bancare și la toată activitatea utilizatorului de pe internet, iar de asemenea, se pot transmite viruși agresivi.
Un studiu realizat de compania de antivirus, Avast, în care a pus la dispoziția publicului o astfel de rețea, a demonstrat că din cei aproape 2000 de oameni care s-au conectat, la peste 60% dintre ei Avast ar fi putut să le afle identitatea.
Pentru a ne proteja informațiile personale, precum și telefoanele și tabletele de atacuri cibernetice, este recomandat să ne conectăm doar la rețele Wi-Fi în care avem încredere și să nu fie lăsată opțiunea de „Căutare rețele Wi-Fi” pornită tot timpul.
Sursa: metro.co.uk
Lasă un comentariu