Teatrul Vechi mai are o șansă de a intra în posesia administrației publice arădene, care are obligația morală de a-l reabilita și reda comunității.
Astfel, după ce Consiliul Județean Arad (CJA) și-a luat mâna de pe clădire, renunțând la dreptul de preempțiune în ceea ce privește cumpărarea imobilului, Consiliul Local Municipal (CLM) are oportunitatea să procedeze taman invers. Adică, să-și exercite dreptul de preempțiune la cumpărare mai ales că, har Domnului, bani sunt (Aradul e renumit pentru excedentul bugetar uriaș înregistrat la finele fiecărui an!). Așadar, juriștii municipalității trebuie să caute – în interesul Aradului! – portița prin intermediul căreia preemțiunea să poată fi exercitată, ocolind motivele legislative legate de evaluarea imobilului, motive în virtutea cărora s-au spălat pe mâini cei de la Consiliul Județean. Dacă se vrea una ca asta, desigur. Domnule Bibarț?
Dacă nu se vrea și se va proceda ca și la CJA, adică să se supună la vot un proiect prin care CLM să renunțe la preempțiune, atunci consilierii locali municipali au datoria morală de a nu vota o asemenea mizerie. Iar configurația din CLM este de așa natură încât proiectul de renunțare la preempțiune nu poate trece numai cu voturile liberalilor. USR PLUS se opune renunțării, UDMR la fel (s-a observat asta la votul din CJA), mai rămânând să vedem ce vor face consilierii locali ai PSD și PMP – dar nu credem că aceștia ar putea vota fără a lua în calcul interesul Aradului. Iar interesul Aradului nu poate fi altul decât acela de a-și trece în patrimoniu o clădire de o asemenea importanță.
Acestea fiind spuse, mingea e în terenul aleșilor locali. Acum, depinde doar de ei cum vor să rămână în amintirea publică.
P.S. Pentru vânzarea clădirii Teatrului Vechi actualii proprietari cer 200.000 de euro. Suma nu este deloc mare pentru Municipiul Arad, astfel încât să justifice – din acest punct de vedere – o eventuală renunțare la preempțiunea de cumpărare a imobilului. Așadar…
UPDATE: Surse din Primăria Municipiului Arad au precizat, pentru NewsAr.ro, că în acest caz nu se va intra în procedură de preempțiune în Consiliul Local Municipal, după modelul în care s-a procedat la Consiliul Județean Arad. Mai mult decât atât, reprezentanții municipalității consideră că colegii lor de la Consiliul Județean au procedat greșit când au supus la vot neexercitarea preempțiunii, pentru că nu era cazul.
Proprietarii au deja refuzul CLM. Au renunţat deja la dreptul de preemţiune. În scris. Aşadar…
Deci e clara treaba.