Inspectorii de muncă arădeni verifică periodic terasele restaurantelor şi ale barurilor.
De câteva săptămâni, în fiecare weekend, inclusiv după ora 22, inspectorii de muncă arădeni efectuează acțiuni de verificare și control și la unitățile de alimentație publică ce desfășoară activități de servire a băuturilor și alimentelor pe terase și în sistem „la pachet”. Aceste acțiuni fac parte din activitatea de prevenire și control pe care inspectorii de muncă o desfășoară de la începutul pandemiei pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor în vederea prevenirii răspândirii COVID-19. Astfel de acțiuni vor avea loc și în continuare atât timp cît situația o va impune.
S-a verificat modul de aplicare a prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 și a Ordinului nr. 966/1809/105/2020 privind stabilirea de măsuri specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitățile de preparare, service și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităților de alimentație publică. S-a urmărit, în special, modul de monitorizare a stării de sănătate a personalului lucrător, instruirea și informarea personalului cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 și în special la necesitatea menținerii permanente a regulilor adecvate de igienă și de protecție sanitară, cum ar fi igiena mâinilor, distanțarea fizică, evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, respectarea igienei respiratorii, limitarea numnărului de persoane care lucrează pe circuitul funcțional de producție și servire, modul de aplicare a măsurilor de igienizare corespunzătoare a spațiului de lucru.
Amintim că, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020, sancțiunea pentru nerespectarea de către conducătorii operatorilor economici a condițiilor privind luarea de măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc (limitarea răspândirii COVID-19) este între 1000 și 5000 lei. Totodată, s-a verificat și modul în care angajatorii respectă prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă, punându-se un accent deosebit pe verificarea existenței cazurilor de munca nedeclarată, sub toate aspectele sale (inclusiv verificarea existenței situațiilor în care persoane aflate în șomaj tehnic prestează activitate).
Lasă un comentariu