Încă nu m-am dumirit în totalitate de poziţia noastră, a românilor, faţă de valurile de imigranţi: îi vrem sau nu îi vrem, aceasta e întrebarea hamletiană.
Pe de o parte, una dintre ştirile de primă pagină este cea a construirii unei moschei în Bucureşti, care ar urma să fie cea mai mare din Europa de Est. şi nu se construieşte oricum, ci cu sprijinul nemijlocit al instituţiilor române, Guvernul emiţând deja o Hotărâre prin care i se concesionează cultului musulman, cu drept de folosinţă gratuită, un teren de peste un hectar (circa 11.000 m.p.). Pe lângă moschee, aici ar urma să răsară şi un adevărat centru cultural şi spiritual, cu bibliotecă, săli de curs, unde se va preda Coranul etc. de tabere de pregătire militară nu se vorbeşte. sau cel puţin nu încă…
Deci, vom avea moschee în Bucureşti, aşa cum mai avem şi alte unităţi de cult musulmane, peste 80, prin Dobrogea şi nu numai. dar ce să ne mai mire, doar trăim în România, ţara cu 18.300 de biserici şi doar 4000 de şcoli şi puţin peste 400 de spitale. Revenind, deci avem peste 80 de moschei (sau geamii) şi vreo 64.000 de musulmani, raportat la recensământul din 2011 (mai precis 64.337 musulmani declaraţi), adică în medie 800 de credincioşi musulmani la una bucată moschee. Normal că, dacă avem planul construirii Catedralei Mântuirii Neamului, musai să facem şi o Moschee pe măsură. Deja avem seriale turceşti, televiziune de sorginte turcă, în speţă Kanal D, mai trebuie să avem televiziune folclorică musulmană, eventual un post de desene animate în arabă, poate şi o televiziune de ştiri etc.
Sigur, trebuie să fim toleranţi, să respectăm drepturile minorităţilor, de oricare fel ar fi acestea, inclusiv cele religioase sau etnice. Construirea unei moschei, fie ea şi grandioasă, nu înseamnă o jignire la adresa celor 16 milioane de ortodocşi. în fond, fiecare pe drumul său. Dar nici să ne facem un titlu de glorie din construirea acestei moschei, mai ales în contextul actual, într-o Europă dezechilibrată de afluxul de imigranţi.
Şi atunci reiterez întrebarea: noi, românii, ce poziţie adoptăm? Din actuala imagine, am impresia că încurajăm şi chiar invităm imigranţii să nu mai plece din România, să rămână aici.
Oricine orice ar zice, tam-tam-ul cu moscheea este un semn, dar noi suntem o ţară integrată în UE, deci trebuie săî dăm un răspuns clar la întrebarea de început: îi vrem sau nu îi vrem pe imigranţi?
Am o dilemă. După „etc.” , la început de propoziție se folosește majusculă ? Sau nu merge tasta shift? Sau în orice articol la paragraful doi majuscula de la început de propoziție e opționala? 🙂
Unele calculatoare au setat faptul că după punct, semn de întrebare, de exclamare etc., automat cuvântul următor (de început de propoziţie) să apară automat cu literă mare. Excepţie fac prescurtările în această setare, iar etc. este o prescurtare. Deci, pe cale de consecinţă, este o eroare de culegere. Asta ca explicaţie tehnică.
Ca explicaţie umană, logică şi profesională, mă rezum la vorbele unui poet: E uşor a scrie versuri (comment-uri)/ Când nimic nu ai a spune…
Sau, să extrapolez, definiţia cronicarului de fotbal (a comentatorului, dacă vrei), dată de un mare… cronicar de fotbal este următoarea: Cronicarii de fotbal (comentatorii, dacă vrei) sunt acei oameni care le spun cum ar fi jucat ei dacă… ar fi avut talent.
Q.E.D.
Tifi
Recitește ultima frază din paragraful al doilea. Și pe urma fi ironic. Și să știi ca eu nu am vrut să mă fac niciodată ziarist. Așa ca nu am nevoie de talent în acest sens.
Dacă ai înţelege ce scriu ar fi bine. Iar ai căzut în capcană. am spus „unele calculatoare”, pentru a arăta de ce apare destul de des literă mică după „etc.”, chiar dacă e început de propoziţie. Calculatorul la care am scris nu are setat acel ajutor, prin care apare automat majusculă după un semn de punctuaţie ce arată capătul propoziţiei, de aici şi micile erori de culegere, de formă.
Şi în chestia cu ironia, cred că e elocvent cine a început cu comment-uri răutăcioase.
Tifi
De trei ori începe propoziția cu literă mică. De două ori în paragraful doi și o dată în cel de al treilea. Și tot tu ești ironic. Asta înseamnă să fii mafiot 🙂
ce e aia „fi ironic”??