Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, şi Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad, au prezentat calendarul evenimentelor culturale ce vor avea loc pe parcursul anului 2016. Activităţile incluse în calendar sunt destinate tuturor arădenilor, fiind centrate pe cultură şi istorie, sport şi tineret, spiritualitate şi educaţie. Proiectele, evenimente și activităţile care s-au bucurat în ultimii ani de succes, devenind tradiţie, se vor regăsi şi anul acesta în calendar, urmând a se grupa în diverse forme de manifestare culturală, sportivă sau cu scop educaţional.
Comparativ cu anii trecuţi, calendarul din 2016 este mult mai generos din punct de vedere al evenimentelor. Un număr de 127 acţiuni vor fi finanţate de Consiliul Judeţean Arad, prin intermediul Centrului Cultural Judeţean, în condiţiile în care, în anul 2015 au fost doar 90 de evenimente. Suma totală alocală este de 2.900.000 de lei, inclusiv fondul de rezervă, potrivit legii. Din totalul celor 127 de evenimente, 90 sunt culturale, 18 sportive, 4 spirituale şi 15 ţin de tineret şi învăţământ.
Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad a subliniat că se doreşte, începând din acest an, ca evenimentele sportive să fie însoţite de o manifestare cultural artistică.
„Din totalul celor 127 de evenimente, 75 se află cel puţin la cea de-a doua ediţie, diferenţa fiind reprezentată de acţiuni noi, propuse fie de către Centrul Cultural judeţean, fie de către alţi parteneri din municipiu şi judeţ. Totodată, în acest an vom pune un accent mai mare decât anii trecuţi pe acţiunile de educaţie ecologică, deoarece aşa cum ştiţi, este finalizată Casa Verde de la Căsoaia, pe care ne dorim să o inaugurăm în luna martie. Vom încheia demersul monografic început în urmă cu opt ani, prin care elementele de istorie şi identitate locală vor fi vor fi predate în şcoli, printr-un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad”, a subliniat Adrian Ţolea. Acesta a enumerat şi câteva dintre manifestările de mai importante ce vor fi organizate de Centrul Cultural Judeţean: 15 de ani de existenţă a Ansamblului Cununiţa din Sântana, Crosul şi Semimaratonul judeţului Arad, Teatrul de vară – extins în locaţii mai ample, pentru a permite arădenilor să participe într-un număr mare la spectacole, festival de muzică la Lipova, Şcoala de Vară, Parada Clătitelor, eveniment ce va primi o finanţare mai generoasă, praznicele de Pită Nouă de la Pecica şi Beliu, sărbătoarea Vinului în Podgorie, ajunsă la ediţia cu nr. VIII, Festivalul Amifran – ediţia cu nr. XX, Caravana Tradiţiilor de Iarnă, Cetatea culturală, Identitate şi educaţie ecologică şi conferinţe culturale.
Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad, a detaliat, la rândul său, evenimentele ce se vor desfăşura pe parcursul anului 2016 şi a insistat pe necesitatea evitării polarizării acţiunilor culturale: „Pentru a nu supraîncărca staţiunea Moneasa cu acţiuni, vom desfăşura evenimente şi în alte localităţie din judeţ. Vom pune accent pe oraşul Lipova, oraş cu un potenţial istoric, balnear şi turistic extraordinar. Avem acţiuni pe care le vom desfăşura în comun cu judeţele învecinate: Hunedoara şi Timiş. De exemplu, „Alaiul dubaşilor” va fi organizat în comuna Săvârşin, dar şi în localităţile Făget din Timiş şi Zam din Hunedoara”. Acesta a subliniat faptul că la Căsoaia şi Moneasa vor fi organizate, începând cu acest an, tabere tematice, în care copiii să îmbine relaxarea cu deprinderea unor abilităţi, cum ar fi muzica sau pictura. În plus, taberele vor fi dotate fiecare cu câte cinci biciclete. Doru Sinaci a precizat că va accesa fonduri transfrontaliere pentru punerea în valoare a parcului de sculptură monumentală de la Căsoaia.
Directorul Centrului Cultural Judeţean Arad a vorbit şi despre realizarea unui proiect mai amplu, legat de hărţile identitare ale Aradului, prima dintre cele fiind harta digitală a monografiilor judeţului Arad. „Mişcarea monografică din Arad este cea mai bine pusă la punct din ţară, 62% din monografiile localităţiilor fiind deja scrise. Ele vor putea fi predate în şcoli, printr-un parteneriat pe care îl vom încheia cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad. Cea de-a doua hartă va cuprinde materiale foto-video axate pe dansuri tradiţionale, elemente de identitate, interviuri cu personalităţi ale judeţului Arad, iar cea de-a treia va fi rezervată sportului şi potenţialului turistic al Aradului”.
Filocalia se va desfăşura pe tot parcursul anului, dar nu se vor mai concentra toate evenimentele într-o singură lună, ca până acum.
Doru Sinaci a precizat că opinia publică va fi informată cu regularitate şi în detaliu cu privire la evenimentele Centrului Cultural Judeţean Arad pe tot parcursul anului, atât prin materialele de presă, cât şi prin intermediul paginii de internet www.ccja.ro, pagină care în perioada următoare va primi o nouă imagine.
Lasă un comentariu