Centrul Regional Timişoara din cadrul Agenţiei Naţională Împotriva Traficului de Persoane va demară mâine, 05.03.2020, campania de prevenire a traficului de persoane „ÎNCREDERE ÎN MINE +ALEGERI BUNE=LIBERTATE!”.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Logs – Grup de Iniţiative Sociale, Fundaţia Missio Link Internaţional, Club Foto Lovrin, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş – Biroul de analiză şi prevenire a criminalităţii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin – Biroul de analiză şi prevenire a criminalităţii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad – Biroul de analiză şi prevenire a criminalităţii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin.
În anul 2019 majoritatea victimelor traficului de persoane referite către Centrul Regional Timişoara au fost supuse exploatării sexuale – 20 victime, dintre care 8 au fost minore în momentul racolării iar o victimă a fost supusă pornografiei infantile.
În ultimii doi ani majoritatea victimelor exploatării sexuale sunt tinere sau chiar minore ce provin familii dezorganizate, cu părinţi plecaţi în străinătate sau provenite din centre de plasament. Lipsa unui suport real din partea familiei a determinat aceste tinere să nu aibă încredere în propria persoană, să nu reuşească să ia decizii corecte şi astfel să cadă în capcană racolatorilor, spun autoritățile.
Scop campaniei constă în reducerea riscului populaţiilor vulnerabile de a deveni victime ale traficului de persoane.
Obiectivele campaniei sunt:
Creşterea gradului de informare a populaţiei vulnerabile cu privire la riscurile fenomenului;
Întărirea capacităţii de autoprotecţie a grupurilor vulnerabile;
Creşterea gradului de responsabilizare şi implicare a populaţie vulnerabile în activităţi sociale.
Principalele activităţi ce vor fi derulate:
Activităţi de informare în rândul minorilor din centre de plasament şi elevilor care locuiesc în internate;
Grupuri de suport pentru creşterea încrederii în sine şi a capacităţii de a lua decizii corecte în rândul minorilor din centre de plasament şi elevilor care locuiesc în internate;
Coordonarea minorilor din centre de plasament şi elevilor care locuiesc în internate în scopul derulării unor activităţi prin carea să atragă atenţia asupra fenomenului traficului de persoane.
Campania debutează cu o primă activitate de informare în rândul beneficiarilor Casei de tip familial Beer din localitatea Lipova, în data de 05.30.2020, şi se va derula pe tot parcursul anului 2020.
Lasă un comentariu