Trei minute în CLM pentru mesajul părinților în problema mutării elevilor de la LNI

Trei minute în CLM pentru mesajul părinților în problema mutării elevilor de la LNI

Trei minute, atât au primit părinții elevilor de la Liceul Național de Informatică (LNI) pentru a-și exprima punctul de vedere în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal.

Cel desemnat de părinți să ia cuvântul în fața aleșilor urbei a fost Sebastian Bulumac. Dar, pentru că timpul alocat acestuia a fost prea scurt, redăm mai jos mesajul celor 377 de familii nemulțumite de posibila mutare a elevilor din școală pe perioada executării unor lucrări de renovare.

Stimate domnule primar,

Stimate domnule viceprimar,

Doamnelor si domnilor consilieri,

Onorata asistenta,

Mă numesc Sebastian Bulumac, sunt presedinte al Comitetului de Parinti al Clasei a 3-a D din cadrul Liceului National de Informatica Arad si ma adresez d-voastra in numele celor 377 de familii care au semnat memoriul adresat conducerii scolii, Inspectoratului Scolar Arad si Primariei Arad.

Constransi de situatia creata ca urmare a demararii din luna februarie a anului viitor a lucrarilor de reabilitare electrica si termica a cladirii in care invata in prezent clasele primare, ne-am exprimat dezacordul ferm fata de intenția ca elevii in cauza sa fie relocați pentru cel puțin un an într-o cladire situata pe Strada Eminescu, improprie pentru desfasurarea in bune condiții a cursurilor și care sa garanteze integritatea fizica și sanatatea elevilor. De asemenea nemultumirea noastra, a parintilor celor 400 de copii discriminati, vizati pentru relocare, a fost provocata si de lipsa informarii prealabile si a dezbaterilor publice obligatorii pentru actiuni de un asemenea impact colectiv.

În sustinerea demersului nostru doresc sa va supun atentiei cateva articole relevante din Legea Invatamantului Preuniversitar nr 198 din iulie 2023.

În primul rand, “beneficiarii primari ai invatamantului preuniversitar sunt elevii” (art 105, punctul 1), iar unul din principiile care guverneaza invatamantul din Romania, specificat la articolul 3, litera “v” este principiul interesului superior al elevului. “Acesta presupune asigurarea cu prioritate a unui mediu educational sigur si sanatos… precum si luarea in considerare a impactului deciziilor educationale asupra dezvoltarii copilului, punand interesele elevilor inaintea altor considerente.”

Conform articolului 146, punctul (2) “terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea unitatile de invatamant preuniversitar de stat fac parte din domeniul public local si sunt administrate de consiliile locale”.

Conform articolului 106, punctul 1, litera b, “elevii au dreptul de a invata in spatii adecvate desfasurarii activitatilor didactice si conexe. Spatiile trebuie sa respecte normele de igiena, de protective a muncii, de protective civila si de paza contra incendiilor, sa fie adaptate particularitatile de varsta, nevoilor de invatare si numarului de beneficiari primari.”

De asemenea in lege sunt prevazute o serie de criterii obligatorii pentru ca un spatiu sa poata gazdui desfasurarea orelor de curs.

Avand in vedere toate aceste prevederi legale, am fost neplacut surprinsi sa aflam ca administratia locala si conducerea scolii au luat in calcul relocarea celor mai mici dintre elevi (clasele 0-4), pentru cel putin un an, intr-un spatiu fara curte, fara sala de sport, fara cabinet medical sau sistem de supraveghere, cu holuri intunecate, cladire ce se afla pe o strada cu sens unic, poluata si zgomotoasa si cu trotuare inguste.

Societatea româneasca a fost martora in ultimii ani la cateva tragedii cu mare impact pe plan moral, in urma carora s-au descoperit o serie de nereguli tolerate de autoritatile responsabile de siguranta publica. “Se poate si asa” este un mod de a face lucrurile pe care, noi parintii, nu mai dorim sa il acceptam si facem apel pe aceasta cale sa dam dovada cu totii de maxima responsabilitate, in special cand e vorba de drepturile copiilor.  De aceea, intr-un timp foarte scurt, peste 90% din parintii copiilor din ciclul primar, au aderat la acest memoriu si profit de ocazie sa le multumesc public pentru atitudine si implicare. De asemenea doresc sa multumesc si ziaristilor care au tratat acest subiect cu maxima seriozitate, aducandu-l in atentia opiniei publice aradene.

Ne bucuram ca demersul nostru a gasit intelegere la factorii implicati si putem anunta azi bucurosi, ca aseara am fost invitati de catre doamna director la o sedinta cu toti presedintii de clasa care va avea loc in cursul zilei de joi. Ni s-a transmis ca s-au identificat in cadrul scolii spatii care vor putea gazdui orele de curs in perioada in care se vor desfasura lucrarile de reabilitare.

Chiar daca reabilitarea cladirii in care isi desfasoara activitatea copiii nostri reprezinta o veste buna, ne  manifestam totusi ingrijorarea cu privire la faptul ca o firma ce avea anul trecut doar 11 angajati va avea capacitatea sa lucreze concomitent la 3 scoli din municipiul Arad ((LNI, Liceul German si Scoala Gimnaziala “Caius Iacob”), cu respectarea normelor de calitate si a teremenlor de executie.

Rugam reprezentantii administratiei locale sa faca toate demersurile pentru ca firma castigatoare a licitatiei sa execute o lucrare de calitate si sa respecte termenii de executie, facem apel la personalul tehnic de specialitate sa sesizeze din timp si cu maxima atentie orice nereguli care ar putea interveni in desfasurarea lucrarilor.

 Va multumesc in numele tuturor parintilor care au sustinut acest demers.  

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.