Se fac ultimele pregătiri pentru Festivalul Minorităților Naţionale de la Arad, eveniment inclus de anul trecut în Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor. Manifestarea care va începe joi, 18 septembrie 2014, se va întinde pe parcursul a două zile (între 18 şi 19 septembrie). Până acum la eveniment şi-au confirmat prezenţa peste 300 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. În plus, tot cu această ocazie va fi prezent și fostul vicepreşedinte al Parlamentului European, Laszlo Surjan, care a confirmat participarea, indicând faptul că se simte onorat de invitaţia făcută de autorităţile arădene. Tot ca noutate, în cadrul manifestării a fost invitat un ansamblu folcloric din străinătate (Soubor Dúbrava din Cehia), care va susţine un recital de cântece şi dansuri tradiţionale din regiune.
Manifestarea a ajuns în acest an la cea de-a IX-a ediţie şi va reflecta coabitarea celor nouă minorităţi etnice din judeţul Arad. Potrivit propunerilor din programul evenimentului, prima zi de festival va găzdui, în Sala Ferdinand a Palatului Adminsitrativ, cu începere de la ora 16.00, festivitatea de dechidere, ocazie cu care primarul Gheorghe Falcă va ţine un discurs. Va urma simpozionul cu tema „Contribuţia minorităţilor naţionale la patrimoniul comunităţii arădene”, a cărui moderator va fi istoricul Coreliu Pădureanu. Prima zi de festival va fi completată cu o expoziţie de fotografii din activitatea şi evenimentele minorităţilor naţionale, dar şi de un tur al Podgoriei Aradului. În cea de a doua zi a festivalului, pe 19 septembrie 2014, va avea loc, începând cu ora 17.00, de pe acum tradiţionala paradă a portului popular al minorităţilor naţionale din judeţul Arad, eveniment care va prinde culoare pe centrul Aradului (traseul fiind Palatul Administrativ-Teatru-Palatul Administrativ-Parcul Eminescu). Începând cu ora 18.00, în Parcul „Mihai Eminescu” va avea loc Festivalul minorităţilor naţionale – spectacol de cântece și dansuri tradiţionale din repertoriul minorităţilor. Tot aici, prin intermediul standurilor de prezentare, va avea loc şi o prezentare a tradiţiilor minorităţilor naţionale şi ale comunităţilor etnice care convieţuiesc în Arad.
În cadrul manifestărilor gândite de-a lungul celor două zile se vor evidenţia relaţiile de bună colaborare ale municipiului Arad cu oraşele înfrăţite, la eveniment fiind invitate să participe delegaţii ale oraşelor Zrenjanin (Serbia), Praga 5 (Cehia), Gyula (Ungaria).
Intenţia oranizatorilor Festivalului Minorităţilor Naţionale este de a scoate în evidenţă cele mai valoroase aspecte din viaţa minorităţilor care convieţuiesc de sute de ani, în armonie, în municipiul şi judeţul Arad, evenimentul făcând parte din manifestările care se organizează pentru promovarea cadidaturii Aradului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. „Una dintre temele pe care le consider de succes în lupta noastră pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii este tocmai multiculturalitatea oraşului şi modelul bunei convieţuiri între oamenii de diferite etnii din Arad. O temă pe care am convingerea că trebuie să marşăm în luptă iar acest pas sunt sigur că vine să ne ajute în demersul nostru. Chiar de aceea, ediţia din acest an a Festivalului Minorităţilor Naţionale este una complexă și cuprinde un program dedicat tuturor cetățenilor orașului nostru, indiferent de etnie”, a spus Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.
Propunere program ziua I
Joi, 18 septembrie
Ora 16.00, Sala „Regele Ferdinand” – Palatul Administrativ Arad:
Deschidere Festival – discurs primar Gheorghe Falcă;
Simpozion cu tema „Contribuţia minorităţilor naţionale la patrimoniul comunităţii arădene”;
Expoziţie de fotografii din activitatea şi evenimentele minorităţilor naţionale realizate din contribuţia proprie, cât şi de membrii cluburilor foto din Arad;
Ora 18.00, Turul Podgoriei Aradului:
Vizită la Muzeul Viei şi Vinului din localitatea Miniş
Degustare de vinuri şi cină festivă la Cramele „Wine Princess” din localitatea Miniş
Propunere program ziua a II-a
Vineri, 19 septembrie
Ora 17.00, Centrul Aradului (Palatul Administrativ-Teatru-Palatul Administrativ):
Parada portului popular al minorităţilor naţionale din judeţul Arad;
Ora 18.00, Parcul „Mihai Eminescu”:
Festivalul minorităţilor naţionale – spectacol de cântece și dansuri tradiţionale din repertoriul minorităţilor naţionale;
Prezentarea tradiţiilor minorităţilor naţionale şi ale comunităţilor etnice care convieţuiesc în Arad (standuri de prezentare);
Nu s-a gasit un sarb intre tinerii participanti la eveniment pentru a duce pancarda aceea?
Eu stiu ca sarbii sunt frumosi,inalti si au coloana vertebrala!Atentie domnilor care conduceti Uniunea:faceti-i mandrii pe cei care v-au votat prin actiunile voastre!(lasati la o parte orgoliile si obligatiile si promovatii pe sarbi sau pe cei care provin din familii mixte-sunt destui slava Domnului).