Ultimul an de grădiniţă sau grupa mare, cum este cunoscut, ar putea deveni obligatoriu, a declarat vineri ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.
„Mă aştept ca, în curând, ultimul an de grădiniţă să devină obligatoriu. Altfel, doar spunem că este importantă educaţia timpurie, dar nu avem coerență în a face paşii necesari”, a declarat Adrian Curaj în cadrul dezbaterii „Parteneriatul public-privat pentru educaţia timpurie, o şansă pentru competitivitatea economică a României”.
Studiile internaţionale arată că educaţia timpurie este decisivă în dezvoltarea mintală a copiilor şi efectele acestei educaţii se vor vedea pentru tot restul vieţii, este de părere Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.
„O serie de studii internaţionale în domeniu au demonstrat că educaţia preşcolară reprezintă una din cele mai bune investiţii pe care le poate face o ţară. O astfel de investiţie are un randament însemnat, fiecare dolar investit generând între şase şi 17 dolari. Copiii care beneficiază de educaţie timpurie au şanse mari să finalizeze învăţământul obligatoriu.
România a înregistrat progrese semnificative în acest sens în ultimii zece ani. Participarea în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între 4 şi 6 ani a crescut la 86%”, a spus Blanchet.
Reprezentantul UNICEF a explicat că România ar trebui să investească mai mult în educaţia timpurie, iar investiţia ar trebui să vizeze două obiective clare: creşterea participării la o educaţie timpurie a copiilor vulnerabili din comunităţile sărace şi îmbunătăţirea calităţii învăţământului.
Pentru a atinge aceste obiective, cadrele didactice şi directorii de grădiniţe şi şcoli ar trebui să beneficieze de o pregătire mai bună.
Lasă un comentariu