Dennis Claudiu Rotariu, elev la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, alături de alţi doi elevi va reprezenta România la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist – Ediția 2018 – cel mai prestigios eveniment de validare a competențelor de utilizare a aplicațiilor de productivitate Office din lume.
În acest an, finala competiției naționale a desemnat trei elevi pentru a reprezenta România la finala mondială a competiție, care se va desfășura în Orlando, Florida, la finalul lunii iulie 2018. Aceștia sunt: Mihaela Florea, elevă la Colegiul Național Gheorghe Munteanu Murgoci din Brăila, Dennis Claudiu Rotariu, elev la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad și Tiberiu Danciu, elev la Colegiului Național Grigore Moisil din București. Tiberiu Danciu a reprezentat România cu succes în cadrul etapei mondiale a ediției din 2017, fiind primul campion român la CampionatuluiMondial Microsoft Office Specialist, la categoria Word 2013.
Premierea etapei naționale s-a făcut în prezența secretarului de stat Maria-Manuela Catrina și a lui Gheorghe Sârbu, consilier al ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale), a inspectorului general Nușa Dumitriu-Lupanși, a directorului IT Lucia Curta, din cadrul Ministerului Educației Naţionale, precum și a reprezentanților Microsoft România, CertiproEducation și ai fundației EOS, organizatorii evenimentului.
„În primul rând, felicitări tuturor, felicitări profesorilor care au avut încredere în elevii lor și mai ales participanților pentru ca au muncit mult, foarte mult. În al doilea rând, vreau să adaug ceva pe un subiect care mie îmi este extrem de drag: am văzut multe fete în sală. Eu cred că cel puțin în Europa suntem țara cu cele mai multe fete în IT și este un lucru cu care trebuie sa ne mândrim. Vreau să transmit fetelor că IT-ul este un domeniu de viitor și dacă știi IT, poți să faci orice altă meserie, probabil mai bine decât cei care nu au competențe digitale”, a declarat secretarul de stat Maria-Manuela Catrina.
„Îmi place să cred că am colaborat la dezvoltarea acestei competiții, pe care o apreciez și din calitatea de coordonator al competițiilor naționale din calendarul ministerului pe domeniul informatică și tehnologia informației. Cred că această competiție este un bun antrenament pentru etapa națională a Olimpiadei de Tehnologia Informației. În sală se află participanți care s-au calificat și la această competiție. Fundația EOS, alături de CertiproEducation și Microsoft România, oferă în fiecare an, în cadrul Olimpiadei, vouchere de certificare care facilitează premianților participarea la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, numai pe baza rezultatelor de la Olimpiada de Tehnologia Informației”, a declarat inspectorul general Nușa Dumitriu-Lup.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 13 și 22 de ani și care sunt înscriși într-o instituție de învățământ acreditată sunt eligibili pentru concurs pentru oricare dintre aplicațiile Microsoft Word, Excel și PowerPoint. Anul acesta 144 de candidați au întrunit criteriilede calificare și au susținut examenele până la termenul limită al competiției din 10 aprilie 2018. Dintre toți cei înscriși la etapa națională, în finala carea avut loc vineri, s-au calificat 30 de participanți, 10 dintre obținând punctaj maxim de 1000 de puncte, cel mai mic punctaj fiind de 944 de puncte. Cel mai tânăr candidat în competiția din acest an are doar 13 ani, se numește Alexandra Popescu și învață la Școala Generală nr. 1 din Hârtiești, jud. Argeș. Alexandra a reușit performanța de a realiza un punctaj maxim pentru finala de la București.
„Rezultatele sunt extraordinare – examenele MOS nu sunt ușor de promovat. Performanța cerută este dublă, punctaj și viteza de reacție”, afirmă Gabriela Barna, director al Fundației EOS și coordonator al evenimentului.
Cei 30 de candidați au susținut în cadrul etapei finale un examen Microsoft Office Specialist pe secțiunile Word, Excel și Power Point. Primii trei clasați care au fost desemnați să reprezinte România la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist din Orlando, Florida, ce se va desfășura în perioada 30 iulie – 2 august 2018 au obținut următoarele punctaje:
- Mihaela Florea, elevă la Colegiul Național Gheorghe Munteanu Murgoci – 1.000 de puncte (punctajul maxim) într-un timp de aproximativ 18 minute – secțiunea Word 2013
- Dennis Claudiu Rotariu, elev la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad – 985 puncte în aproximativ 15 minute – secțiunea PowerPoint 2013
- Tiberiu Danciu, elev la Colegiului Național Grigore Moisil din București – 961 puncte în aproximativ 18 minute – secțiunea Excel 2013.
„A fost una dintre cele mai interesante experiențe la care am participat în viața mea și sunt foarte fericită ca am reușit să mă calific. Sper să reprezint România cât mai bine la etapa internațională”, a afirmat Mihaela Florea, elevă la Colegiul Național Gheorghe Munteanu Murgoci din Brăila.
Competiția Microsoft Office este singura competiție din lume acreditată de către Microsoft care oferă o platformă unică de testare astfel încât care elevii și studenții din întreaga lume își poată demonstra experiența cu instrumentele Microsoft Office.
Mai multe detalii despre Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2018: www.moschampionship.com.
Fundația EOS România a fost înființată în 1999, având peste cincisprezece ani de experiență în introducerea și dezvoltarea utilizării noilor tehnologii atât în sistemul de educație formală cât și la nivelul comunităților mai largi. Misiunea EOS se focalizează pe atenuarea diviziunii digitale prin crearea si oferirea de oportunități tuturor membrilor comunității de a acumula deprinderi si abilități necesare mânuirii informațiilor si creării de cunoștințe noi, elemente esențiale pentru participarea la dezvoltarea unei societăți deschise bazate pe cunoaștere.
Despre Microsoft România
În 1996, Microsoft a deschis primul său birou în România, cu doar 4 persoane. De atunci, numărul angajaților a crescut la peste 1.300. În România, Microsoft și cei peste 3.000 de parteneri comerciali locali oferă companiilor un set bogat de soluții de mobilitate și creștere a eficienței în afaceri. Totodată, firmele mici și mijlocii au la dispoziție un serviciu de contact specializat la Microsoft România pentru informații suplimentare și consultanță. Microsoft România își propune să susțină potențialul tinerilor și să sprijine comunitatea prin programe specifice, să stimuleze antreprenorialul și să înzestreze tinerii cu competențe relevante pentru a intra pe o piață a muncii din ce în ce mai competitivă.
Foto 1: Facebook / Carmen Lidia Vidu
Lasă un comentariu