Un medic arădean va propune parlamentului un proiect de lege privind scăderea consumului de sucuri cu zahăr.
Senatorul USR Arad, Adrian Wiener (medic de profesie) va propune parlamentului un proiect de act normativ, al cărui scop este diminuarea incidenței bolilor cardiovasculare și a diabetului zaharat, prin scăderea aportului de zahăr din băuturile răcoritoare.
Consumul de zahăr are un impact major asupra sănătății populației, contribuind semnificativ la afecțiuni precum obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat. Recomandările în materie de nutriție ale organismelor internaționale, printre care OMS și ONU, clasifică băuturile răcoritoare pe primul loc în lista de categorii alimentare la care se impune scăderea cantității de zaharuri. Conținutul de zahăr al unui singur pahar de bătură nealcoolică îndulcită cu zaharuri este în medie de 40 de grame de zahăr – echivalentul a 10 lingurițe de zahăr cristalin, cele mai uzuale băuturi de acest gen conținând aproximativ 110 grame de zahăr pe litru. România are astăzi cel mai mare consum de băuturi carbogazoase pe cap de locuitor din regiune, cu o apetență crescută în rândul copiilor. Comportamentul alimentar tinde să se definitiveze la vârsta pre-adolescenței și astfel, deprinderile nesănătoase tind să se permanentizeze și în viața adultă.
Pentru limitarea consumului de zahăr, soluția cea mai eficientă este introducerea unei taxări la nivel de producător, care pe de o parte să-i stimuleze pe aceștia să modifice rețeta, în sensul reducerii cantității de zahăr, iar pe de altă parte să determine consumatorii să scadă consumul băuturilor nesănătoase. În prezent, măsura este aplicată cu succes în Marea Britanie (2018), Franța (2012), Irlanda, Norvegia (are taxă pe zahăr din 1922), Mexic și urmează să fie adoptată în țări precum Africa de Sud și Australia.
„Numeroase studii științifice arată, fără nici un fel de dubiu, o asociere pozitivă între consumul de băuturi răcoritoare cu adaos de zaharuri și incidența obezității și diabetului zaharat. Un studiu recent publicat de cercetătorii de la Cancer Council Australia și Universitatea din Melbourne indică o relație directă între consumul constant de băuturi răcoritoare cu adaos de zaharuri și 13 tipuri de cancer, independent de greutatea corporală. Băuturile răcoritoare sunt cea mai importantă sursă pentru aportul de zaharuri libere în dieta occidentală. În România, avem cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa, iar incidența diabetului zaharat este cea mai mare din UE. În condițiile în care consumul de zahăr creează dependență, populația României este vulnerabilă, în special componenta consumatorilor cu nivel al educației și al veniturilor inferioare. Eficiența soluției bazate pe accizare se bazează pe faptul că aceștia – consumatorii cu venituri mici, tinerii și cei mai predispuși la obezitate – sunt și cei mai responsivi la modificarea prețului prin accizare. În plus, sumele colectate la bugetul de stat prin implementarea acestei măsuri vor fi direcționate către programele de sănătate pentru urgențe, AVC și boli cardiace. Dacă nu luăm acum această măsură, există riscul ca peste un anumit număr de ani să facem față unui vârf al incidenței diabetului și bolilor cardiovasculare în România, cu un cost social uriaș”, precizează Adrian Wiener, senator USR Arad.
Senatorul Adrian Wiener mai este autor al unei legi adoptate în unanimitate în Parlamentul României, care prevede reducerea conținutului de acizi grași nocivi din alimente.
Lasă un comentariu