Potrivit relatărilor mass-mediei turce, autoritățile germane se pregătesc să revoce cetățenia germană pentru un milion de turci din Germania. Argumentul este faptul că aceștia și-ar fi recăpătat cetățenia turcă, pe lângă cetățenia germană, fără permisiune de la statul german. Nu este exclus ca acest lucru să se fi petrecut, masiv și în secret, pentru a putea vota la alegerile și referendumurile din țara lor de origine. Retroactiv gândind, a fost acest lucru o fraudă electorală?
Cei afectați de actualele măsuri sunt acuzați că au dobândit în secret cetățenia turcă – la care au renunțat anterior, după ce au dobândit cetățenia germană începând cu anul 2000 -, fără permisiunea autorităților germane. Potrivit informațiilor ediției online a ziarului Hurriyet, care se difuzează și în Germania, aproximativ un milion de turci germani au acționat în acest fel și au încălcat cu bună știință legea germană privind imigrația.
Un milion de „ilegali”?
Hurriyet.de și ziarul turc Sözcü fac referire la scrisori de la primării din Renania de Nord-Westfalia către cei în cauză, în care aceștia ar fi fost informați despre decizia de anulare a cetățeniei germane. Publicațiile numite suspectează că autoritățile germane din Turcia au primit informații despre cetățenia dublă și ilegală a acestor cetățeni.
Pe rețelele de socializare se speculează că datele provin din listele electorale pentru referendumul constituțional din 2017, care a avut loc în Turcia, dar și pe teritoriul Germaniei, pentru expații turci.
În ultimele două luni înainte de acest referendum, de la Ankara s-a organizat o intensă campanie peste hotare. Faptul a dus la fricțiuni politice cu Germania și incidente diplomatice cu Olanda. Erdogan însuși și „trompetele” sale au adus acuze de „practici naziste” la adresa Germaniei și Olandei, în urma restricționării administrative, sau chiar a interzicerii propagandei erdoganiste pe teritoriul celor doua țări europene.
„Victoria celor care sunt în favoarea modificării Constituției, la referendumul de duminică din Turcia, va servi drept lecție unor țări europene”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, la ultimul miting de campanie, de la Istanbul. Se pare însă că aceasta „lecție” a avut loc și pe fondul unei fraude electorale.
Cum altfel ar putea fi calificat faptul că referendumul a trecut, în favoarea prerogativelor sporite ale lui Erdogan, cu voturile unui milion de cetățeni turci care, potrivit legislației din țara de reședință, nu ar mai fi avut voie să dețină cetățenia turcă și nici dreptul de vot la evenimentele electorale din țara de origine?
Potrivit relatărilor din presă, autoritățile turce nu ar avea nicio problemă cu dubla cetățenie a cetățenilor lor din diaspora. Cu toate acestea, autoritățile germane au intervenit rapid când au identificat astfel de cazuri și le-au anulat cetățenia germană. Cei în cauză ar putea ulterior să solicite din nou cetățenia germană, însă șansele dobândirii sale din nou sunt slabe, mai ales dacă subiecții au avut, în trecut, conflicte cu legea germană. În caz extrem, pierderea cetățeniei germane ar putea duce chiar la expulzarea acestor turci, de pe teritoriul federal.
Articolul din Hurriyet.de a fost subiectul unor animate discuții pe rețelele de socializare. Unii comentatori au salutat acest mesaj venit de la autoritățile germane, întrucât „loialitatea multor turci germani este, oricum, în Turcia”. Alții au considerat că, din motive politice, cetățenia germană nu vă fi retrasă într-un număr atât de mare de cazuri.
Dubla cetățenie și incerta loialitate
În trecut, Germania nu a încurajat dubla cetățenie, care practic presupune loialitate față de două state: cel de origine și cel de adopție. Până la începutul mileniului al treilea, românii nu puteau dobândi cetățenia germană, decât renunțând la cea română.
Excepție făceau etnicii germani, care și-au putut păstra cetățenia română, sau pe cea din țările de proveniență. Statul german a menținut în legislație această supapă, în ideea că acești cetățeni ar putea avea, la un moment dat, dorința de a se reîntoarce de unde au plecat. Lucru care nu s-a prea întâmplat.
Referitor la români, am relatat despre un caz extrem, în care unui arhitect din București i-au trebuit 18 ani de așteptare, pentru a deveni cetățean german. Odată cu libertățile din Uniunea Europeana, regimul dublei cetățenii a fost însă ceva mai relaxat. Pentru a solicita cetățenia germană, este însă nevoie de îndeplinirea unor condiții, după cum sunt ele menționate pe site-oficial al Ministerului de Interne german.
Oricine locuiește neîntrerupt și legal în Germania de opt ani are dreptul la naturalizare, în următoarele condiții:
- are drept nelimitat sau permanent de ședere, în momentul naturalizării
- își ia angajamentul față de ordinea de bază democratică, a Legii Fundamentale
- acceptă, în principiu, abandonarea cetățeniei anterioare
- are abilități de limbă germană orală și scrisă la nivelul B1, din cadrul european comun de referință pentru limbi
- dă dovada cunoașterii ordinii legale și sociale și a condițiilor de viață din Germania (test de naturalizare)
- face dovada că poate să-și asigure traiul, pentru sine și persoanele dependente
- nu are nicio condamnare pentru vreo infracțiune.
Potrivit informațiilor de pe site-ul Bundestag-ului german, bazate pe ultimul recensământ asupra cetățenilor cu dubla cetățenie, efectuat în 2011, 4.260.000 de cetățeni din Germania au dublă cetățenie. Cifrele din Top 10 sunt după cum urmează: Federația Rusă (fosta Uniune Sovietică) – 712.073, Polonia – 686.777, Turcia – 530.596, Kazahstan – 479.275, România – 185.555, Italia – 154.470, Serbia și Muntenegru – 92.193, Maroc – 86.456, Iran – 84.622, SUA – 69.211. România se situează, în aceasta statistică, pe locul cinci.
Tot aici se precizează: „Principiul dreptului cetățeniei germane este de a evita mai multe cetățenii, sau de a le permite numai în cazuri excepționale. Cu toate acestea, de facto, aceasta reglementare apare în diverse moduri, care nu pot fi controlate exclusiv de parlamentarii germani, ci doar în interacțiune cu legile celorlalte țări. În esență, dubla cetățenie apare în două situații, atât în Germania, cât și în străinătate: prin naștere sau naturalizare. “
Problema dublei sau multiplei cetățenii este disputată în mod regulat și uneori acerb, în Germania. Opozanții se îndoiesc de loialitatea „cetățenilor duali”, față de Republica Federală. Susținătorii subliniază efectul integrator al „dublei apartenențe”. Naționalismele, chiar în interiorul țărilor Uniunii Europene, pot însă pune în pericol perenitatea legii dublei opțiuni. Iar atunci, cetățeanul vizat se poate afla în fața dilemei: „Cărui stat vreau să-i aparțin?”
Lasă un comentariu