În România, doar unul din o sută de debutanţi decide să înceapă o afacere pe cont propriu, faţă de unul din patru în Cehia, Polonia sau Ungaria. Cele mai frecvente motive invocate sunt lipsa banilor şi birocraţia.
Pentru eliminarea acestei discrepanțe, dar mai ales pentru încurajarea tinerilor întreprinzători, statul român a conceput un program pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor, introducând conceptul de Societate Comercială cu Răspundere Limitată – Debutant (SRL-D).
Avantajele înființării unui SRL-D sunt următoarele:
– acordarea unei alocații financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro/sau echivalentul în lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinanțare.
– garanții acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii – FNGCIMM pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii – AIPPIMM, în limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul în lei;
– scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale
– nu există taxă de înregistrare pentru societățile comerciale tip SRL-D.
Condițiile care trebuiesc îndeplinite de persoana care dorește să înființeze o firmă de tip SRL-D:
– are capacitate juridică deplină de exercițiu;
– vârsta minima 18 ani;
– anterior datei înmatriculării societății în registrul comerțului, nu a mai deținut și nu deține calitatea de acționar, asociat sau membru al organelor de conducere ale unei întreprinderi constituite în Spațiul Economic European.
Înscrierea în program se face on line atât de pe site-ul http://imm.gov.ro/, la sectiunea „Programe 2015” sau direct pe linkul http://programenationale2015.aippimm.ro.
Pentru participarea la Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către debutanţi în afaceri, fiecare solicitant trebuie să se înregistreze cu user şi parolă. După înregistrare se completează on line planul de afaceri şi se încarcă documentele însoţitoare conform indicaţiilor.
Data la care se estimează lansarea „Programului pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri” este 24 august 2015.
Bugetul pentru anul 2015 este de 29.879.000 lei, estimându-se un număr de aproximativ 660 de firme beneficiare.
Depunerea cererilor de finanțare on-line, pentru programul SRL-D 2015 se va deschide în 24 august, în sesiuni de 10 zile, până la epuizarea bugetului.
În vederea înscrierii în cadrul Programului, microîntreprinderea SRL-D va completa şi transmite on-line planul de afaceri începând cu ora 10 a primei zile de înscriere, timp de 15 zile de la demararea înscrierii în Program, până la ora 20 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de deschidere a unei noi sesiuni de înscriere până la epuizarea bugetului. Microintreprinderile SRL-D pot beneficia de finanţare în cadrul programului o singură dată.
Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism va anunţa pe site demararea Programului cu cel puţin 5 (cinci) zile înainte de începerea înscrierii online.
Pașii necesari pentru înființarea unei societăți comerciale tip SRL-D :
– Obținerea extrasului de carte funciară sau a contractului de închiriere cu acordul vecinilor;
– Rezervarea denumirii firmei;
– Deschiderea contului de capital social;
– Constituirea dosarului de înregistrare depus la Oficiul Registrului Comerțului;
– Obținerea documentelor necesare pentru desfășurarea activității la sediul social înregistrat;
Informații suplimentare puteți obține pe site-ul http://www.imm-arad.ro/finanţări.
Lasă un comentariu