Una din cele mai FAIMOASE PICTURI din țară, expusă la ARAD

Una din cele mai FAIMOASE PICTURI din țară, expusă la ARAD

Muzeul de Artă Arad prezintă publicului, în luna aprilie, o pictură a celui mai cunoscut artist român. Lucrarea va fi expusă până la sfârșitul lunii aprilie, la Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa 2-4, etaj II).

Este vorba despre pastelul „Vas cu flori (Anemone)”, operă a artistului Ștefan Luchian (1868-1916).

Lucrarea va face parte din expoziția Centenar Luchian. Luchian și independenții, evenimentul central al Pavilionului Internațional de Artă – ART SAFARI 2017, București, 19 mai – 18 iunie 2017. Complexul Muzeal Arad, prin colecția de artă, participă pentru a treia oară consecutiv, în calitate de partener, la cel mai mare eveniment de artă din România.

Reproduceri tipărite, unele decolorate, după picturi celebre în arta românească, semnate Grigorescu, Luchian, Tonitza, atârnau, printre sloganuri și fotografii cu peisaje industriale, pe pereții școlilor din perioada comunistă. Florile lui Ștefan Luchian, în special ulcica cu anemone, au fost pentru elevii de gimnaziu temă de lucru la ora de desen, iar profesorul sublinia, mai întotdeauna, calitatea artistului de „pictor al florilor”.

După 1906, din pricina bolii care începuse să-l imobilizeze, Ștefan Luchian a pictat cu predilecție flori. Pentru el floarea a fost modelul viu, care prelucrat de ochiul și mâna pictorului a devenit natură moartă. De altfel, Luchian este artistul care a transformat tematica florilor în gen de sine stătător în pictura românească.

„Pastelul Vas cu flori (Anemone), din colecția Complexului Muzeal Arad/Muzeul de artă, este o compoziție des exersată: două registre inegale (blatul mesei și fundalul) susțin un buchet de flori aranjate în ulcica de lut, singurul accesoriu în astfel de lucrări. Nici aici nu lipsesc câteva flori căzute la baza vasului. Comparativ cu variante ale anemonelor pictate în ulei, unde cu ajutorul cuțitului de paletă pictorul a recreat materialitatea petalelor, în cazul pastelului tonurile mult mai nuanțate au imprimat florilor o textură diafană”, susține Adriana Pantazi (istoric/Complexul Muzeal Arad).

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.