UTA a intrat în linie dreaptă cu pregătirea noului sezon. Campionatul 2024-2025 începe cu un meci dificil pe teren propriu, contra Rapidului (13 iulie, ora 19:15).
Obiectivul fixat pentru noua stagiune este calificarea în Play-off, deși, în acest moment, UTA este antepenultima echipă din primul eșalon ca și valoare a lotului, potrivit Transfermarkt.com. Jucătorii „Bătrânei Doamne” sunt cotați la 7,25 milioane de euro. Doar nou-promovatele sunt mai slab cotate (Gloria Buzău – 5,34 milioane și Unirea Slobozia – 4,37 milioane).
Cei de la Betano consideră că formația pregătită de Mircea Rednic este a noua favorită la câștigarea titlului de campioană, având șanse mai mari decât Dinamo sau Petrolul.
Un start cu dreptul ar fi foarte important. UTA a câștigat un singur punct din cele două meciuri cu Rapid în sezonul trecut, după 2-2 în tur și 1-4 în retur, la București. Rezultatul din deplasare a fost, însă, unul nedrept, pentru că elevii lui Rednic au avut multe ocazii de gol în repriza secundă, la 1-2. Giuleștenii s-au desprins pe tabelă în minutul 82 și au făcut 4-1 în 90+6.
Apropo de Rapid, clubul bucureștean și-a chemat jucătorii împrumutați la Arad în stagiunea precedentă. Este vorba de mijlocașul defensiv Vulturar și de mijlocașii ofensivi Micovschi și Rareș Pop. Sunt trei dintre cei 13 fotbaliști plecați (până acum) de la UTA în această vară.
Nu meritau banii…
Mircea Rednic a organizat special o conferință de presă pentru a explica „exodul”, ideea generală fiind că jucătorii doreau prea mulți bani, în raport cu ce ofereau pe teren și cu posibilitățile clubului:
„Căpușă a plecat pentru că nu ne-am înțeles la bani. A dorit să aibă cel mai mare contract, în condițiile în care Luckassen avea 9000 de euro”.
„Despre Stolnik să nu uităm că în iarnă toate mâinile erau pe sus când era vorba să plece și să rămână Stroungis. Am insistat atunci foarte mult să rămână, a fost util, a făcut meciuri bune, a făcut și greșeli. A uitat și el, a cerut bani mulți, mai mulți decât Căpușă, nu cred că merita banii”.
„Kemar a avut ghinion, a venit târziu, s-a accidentat, m-a deranjat un pic și vârsta, am avut dubii, așa că am renunțat la el”.
„La mijloc, știți problema cu Freitas, trebuia notificat foarte devreme, în decembrie anul trecut. A și semnat apoi, cu Sepsi, dar nu a mai ajuns la Sfântu Gheorghe, pentru că a apărut altă ofertă. E clar, la el pe primul loc erau banii”.
„Cu Stahl nu am mai intrat deloc în negocieri, fiind la final de contract. Luckassen nu și-a găsit, în momentul de față, echipă. De obicei, perioada de pregătire nu o prea face. Sunt șansă să revină la UTA, întotdeauna cu mine antrenor a ieșit în evidență. Acum, cred că profită de sezonul bun și își caută echipă. Din ce știu eu, nu are nicio ofertă. Atât el, cât și Tudorie, nu au rămas din cauza banilor. Cerințele lor au fost peste ce am putut sau am dorit noi să le oferim”.
Pe lângă jucători, au plecat și preparatorii fizici Vlad Nicoară și Cătălin Stănilă.
Mircea Rednic a obținut o mărire de salariu
În schimb, Mircea Rednic a semnat un nou contract cu „Bătrâna Doamnă”. „La mine nu a fost problema de bani. Eu oricum îmi doream să rămân, am semnat pe încă doi ani, cu mărire de salariu. Am demonstrat că merit mai mult și mi s-a oferit mai mult. Totul a durat cinci minute, e record absolut ca salariu la un antrenor la UTA”, a spus tehnicianul despre care se spune că a ajuns la un salariu de 5 cifre, în locul celui de 4 cifre.
Rednic se va baza pe noile achiziții, la fel de numeroase ca plecările. Au venit jucători în toate compartimentele: Robert Popa (portar, de la FC U Craiova), Dejan Iliev (portar nord-macedonean, de la FK Sarajevo), Kouya Mabea (fundaș stânga ivorian, de la Hapoel Rishon leZion), Cornel Râpă (fundaș dreapta, de la Cracovia), Benjamin van Durmen (mijlocaș stânga belgian, de la FC U Craiova), Andrei Dumiter (atacant, de la FC Voluntari), Jordan Kadiri (atacant nigerian, de la Lommel), Loai Halaf (atacant israelian, de la Hapoel Bnei Reineh).
De asemenea, au revenit fotbaliști împrumutați în campionatul 2023-2024, printre care ghanezii Emmanuel Dogbey (20 de ani, atacant), Blessing Boateng (22 de ani, fundaș dreapta) și Bruce Nortey (20 de ani, mijlocași ofensivi) și nigerienii Joseph Godwin (20 de ani, atacant), Agha Obbina (20 de ani, fundaș stânga), David Avalumun (21 de ani, mijlocaș defensiv), Nairu Abdullahi (21 de ani, fundaș central) și Solabi Oyewole (20 de ani, mijlocaș central).
Rednic poate construi o echipă puternică, însă este nevoie de timp, exact ca anul trecut, când UTA a fost un timp în subsolul clasamentului înainte să ajungă în lupta pentru un loc în Play-off.
În ultimul amical, „Bătrâna Doamnă” i-a învins cu 7-1 pe amatorii austrieci de la ASK Voitsberg. Formula de start a fost următoarea: R. Popa – Râpă, Trif, Benga, Rodrigues – C. Mihai, J. Pedro – A. David, Fabry, Omondi – Eizekel. Au mai jucat: Mitrovic – Cristea, Anișorac, Samson, Van Durmen, Ekmekci, Halaf, Dumiter, Calotă.
Celelalte două partide de verificare din această vară au fost pierdute în fața unor adversare din Bosnia-Herțegovina: 1-3 cu FK Sarajevo și 1-2 cu Borac Banja Luka.
Lasă un comentariu