Conducerea Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, cadre didactice și studenți, au depus, vineri, 10.02.2017, coroane de flori la mormântul lui Vasile Goldiș aflat în Cimitirul Eternitatea din Arad, la împlinirea a 83 de ani de la trecerea la cele sfinte a marelui patriot român, patronul spiritual al Universităţii, care îi poartă numele.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat: „Comunitatea academică a Universității de Vest „Vasile Goldiș” a adus un omagiu celui care a fost numit de Octavian Goga „părintele naţiunii române”, Vasile Goldiș, de la a cărui trecere în neființă se împlinesc 83 de ani. Vasile Goldiș este considerat fondatorul ideologiei Marii Uniri fiindcă la Arad s-a plămădit ideea Unirii. Vasile Goldiș împreună cu corifeii Marii Uniri au gândit cel mai important act din istoria post modernă a României, care are o semnificație deosebită pentru întreaga țară. Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, care va avea avea loc peste aproape 2 ani, trebuie să mobilizeze toate forțele națiunii pentru a aduce omagiu și cinste acestui eveniment. În Guvern s-a creat Departamentul Centenar, care se ocupă de coordonarea evenimentelor legate de Centenarul Marii Uniri. Ne bucurăm că Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” este cuprinsă între cele nouă centre universitare din România, unde au loc seriile de dezbateri publice „România Centenară” privind Primul Război Mondial și actul Marii Uniri. Ne pregătim pentru acest important eveniment, care va avea loc pe data de 2 martie la Universitatea noastră. În agenda Universității figurează și alte evenimente importante cum ar fi organizarea Simpozionului Societății de Istorie din România și Simpozionul Internațional privind presa Marii Uniri. Sunt câteva din evenimentele pe care Universitatea noastră le pregătește, care este mândră că poartă numele celui care este considerat a fi părintele naţiunii române, Vasile Goldiș”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
Duminică, 12 februarie 2017, la Catedrala „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” (Piaţa Catedralei, nr. 15) va avea loc un parastas în memoria lui Vasile Goldiş (1862-1934).
Departamentul CENTENAR
Departamentul CENTENAR, condus de arădeanul Cristian Videscu, din cadrul Guvernului României organizează, în acestă perioadă, Seria de dezbateri „România Centenară”, în nouă centre universitare. Primele dezbateri au avut loc la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi şi Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Următoarele dezbateri „România Centenară” vor avea loc la Alba Iulia (16 februarie 2017, Universitatea „1 Decembrie 1918”), Sibiu (23 februarie 2017, Universitatea „Lucian Blaga”), Arad (2 martie 2017, Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad) şi Timişoara (9 martie 2017, Universitatea de Vest). Seria de dezbateri „România Centenară” se va încheia la Universitatea din Bucureşti, pe data de 16 martie 2017.
Demersul vine în continuarea apelului național lansat de către Departamentul CENTENAR în scopul centralizării proiectelor propuse de autorități locale și universități în vederea pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, a acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial.
Scopul principal al Seriei de Dezbateri „România Centenară” este semnarea unui Parteneriat pentru Centenar, cu accent pe cultură și educație, între universități, Academia Română și Guvernul României, care să reprezinte o garanție pentru obținerea unor progrese notabile, până la 1 decembrie 2018, în realizarea celor mai importante inițiative de marcare a Centenarului. Se au în vedere propunerile trimise de universități, Academia Română și autoritățile locale către Departamentul CENTENAR la sfârșitul anului 2016.
Iniţiativa se înscrie în Programul de Guvernare 2017-2020 cu privire la marcarea Centenarului Marii Uniri şi face parte din setul de acțiuni de pregătire a „Forumului României Centenare”, care urmărește să-i reunească pe reprezentanții autorităților centrale și locale, pe cei ai mediului academic și cultural, precum și pe cei ai societății civile. Momentul culminant al „Forumului României Centenare” s-ar putea regăsi în semnarea unui Parteneriat pentru Centenar între universități, Academia Română și Guvernul României.
Daniel Albu
Lasă un comentariu